Πρωτοβουλία γγ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δ. Γαλαμάτη στην ΕΕ για την προστασία των δημοσιογράφων στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, βρέθηκε τη Δευτέρα (7/3) και την Τρίτη (8/3) στην πόλη Ανζέ της Γαλλίας, συμμετέχοντας στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον τομέα των Οπτικοακουστικών Μέσων και των Μέσων Ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας οι υπουργοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό, αλλά και τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο πεδίο και δίνουν τον αγώνα μέσα σε αντίξοες συνθήκες για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας φέρνει σε μια άλλη εποχή. Μας φέρνει αντιμέτωπους με κινδύνους που ήμασταν σίγουροι ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν», τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

 

Πρωτοβουλίες για την προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος

 

Εκφράζοντας βαθύτατη ανησυχία για τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται στο πεδίο επεσήμανε πως «η ενημέρωσή μας σε καιρό πολέμου είναι προϊόν της αυτοθυσίας τους και οι εικόνες στις οθόνες μας περνούν μέσα από το δικό τους βλέμμα. Πρέπει να βοηθήσουμε τους δημοσιογράφους σε αυτήν τη μάχη».

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση, απευθυνόμενος στους υπουργούς της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Πρέπει να επεκτείνουμε την προστασία, τώρα: σε όλους τους δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές των μέσων ενημέρωσης στην Ουκρανία και επίσης στους Ουκρανούς δημοσιογράφους, στους οποίους πρέπει να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη.

Προτείνουμε σήμερα στην ΕΕ να αναλάβει μια διακριτή πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

Ειδική Χρηματοδότηση όπως για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων λειτουργιών, για μεταφορές, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.

Εξοπλισμό ασφάλειας και επικοινωνίας.

Παροχή βοήθειας για μετεγκατάσταση όταν είναι αναγκαίο».

Η παρέμβαση του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη, προκάλεσε το ενδιαφέρον της αντιπροέδρου Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα η οποία σε συζήτηση που είχαν στο περιθώριο του Συμβουλίου, διατύπωσε την επιθυμία να της αποσταλούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση, όπως και συμφωνήθηκε.

Ο κ. Γαλαμάτης ενημέρωσε την κα. Γιούροβα ότι το ζήτημα της προάσπισης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος παραμένει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία και ετοιμάζει σειρά πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της Σύστασης της 16ης Σεπτεμβρίου 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όλα τα κράτη μέλη, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την προστασία του δημοσιογραφικού έργου. Παράλληλα, προσκάλεσε την κα. Γιούροβα στην Ελλάδα προκειμένου να της παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες αυτές, συναντώντας τη θετική της ανταπόκριση.

 

Το μέλλον των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρώπη

 

Η δεύτερη θεματική του Συμβουλίου των Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφιερώθηκε στο μέλλον των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρώπη.

Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, υποστήριξε τη δημιουργία ενός κατάλληλου ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προστατεύσει την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και θα διασφαλίσει αποτελεσματικά την ελευθερία της έκφρασης και τη διαφύλαξη του πλουραλισμού της σκέψης και της γνώμης.

Παράλληλα, πρότεινε να συσταθεί και ένας μηχανισμός αξιολόγησης, υπό την ευθύνη των κρατών – μελών, ο οποίος θα εξασφαλίζει πως η οικονομική ενίσχυση προς τα Μέσα Ενημέρωσης πραγματοποιείται με αντικειμενικά κριτήρια, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα Μέσα Ενημέρωσης, και με σεβασμό στις αρχές της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τα τοπικά και περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και για εκείνα που δραστηριοποιούνται σε μικρές αγορές, καθώς επίσης για τους νέους δημοσιογράφους και την ερευνητική δημοσιογραφία.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, τη στιγμή που η ήπειρός μας βιώνει τον πόλεμο, είναι να περιφρουρήσουμε την ελευθερία του Τύπου και την πρόσβαση σε έγκυρη ενημέρωση. Η υποστήριξη των Μέσων Ενημέρωσης είναι ζήτημα Δημοκρατίας, καθώς τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι απλά ένας ακόμα κλάδος της οικονομίας. Είναι πυλώνας της Δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Κλειδί η χρήση καινοτόμων λύσεων

 

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, στην τοποθέτησή της, η οποία ακολούθησε μετά από σειρά παρεμβάσεων διαφόρων κρατών μελών, ξεχώρισε την παρέμβαση της Ελλάδας και εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αναφορά της χώρας μας στη σημασία της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης.

Στην ίδια θεματική, σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης σε Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό περιεχόμενο, ο κ. Γαλαμάτης ανέφερε ότι η χρήση καινοτόμων λύσεων που προσφέρει η τεχνολογία και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών είναι το κλειδί για την αύξηση του εντοπισμού και της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού περιεχομένου, προασπίζοντας την ψηφιακή και τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης.

Ανέφερε ως παράδειγμα το ERTFLIX, την επιτυχημένη Video-on-demand πλατφόρμα του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ως παράδειγμα καινοτομίας για την ευρωπαϊκή πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, και τόνισε ότι αυτό αποτέλεσε λύση για την προώθηση του ελληνικού και ευρωπαϊκού περιεχομένου στη χώρα μας από την ΕΡΤ, ως απάντηση στις προκλήσεις που έφεραν οι Video-On-Demand γίγαντες του Διαδικτύου και η πανδημία.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάπτυξη μιας Πανευρωπαϊκής VOD Πλατφόρμας -σύμφωνα με τα πρότυπα ERTFLIX- σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό περιεχόμενο από όλα τα κράτη μέλη και θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ακόμη, υποστήριξε την ανάπτυξη μιας «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καλύτερη προώθηση της πρόσβασης, της διαθεσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του Ευρωπαϊκού πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο», αναφέροντας ότι η ελληνική πρόταση μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτής.

Η πρόταση της Ελλάδας, η οποία είχε αποτυπωθεί και στα Συμπεράσματα Συμβουλίου της Σλοβενικής Προεδρίας τον περασμένο Νοέμβριο, έτυχε θετικής ανταπόκρισης από σειρά κρατών-μελών, με ιδιαίτερη αναφορά στο ERTFLIX να γίνεται από τον Κύπριο υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου, με τον οποίο ο κ. Γαλαμάτης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο, συζητώντας περαιτέρω την προοπτική συνεργασίας των δύο μερών.

Πηγή: www.amna.gr