Πτήση άνω του 1 ευρώ επιχειρεί η τιμή για το βαμβάκι με τα bonus, ευνοεί προπωλήσεις η ισοτιμία με το δολάριο

Με την χρηματιστηριακή τιμή βάμβακος περιορισμένη στο εύρος μεταξύ των 115 έως 117 σεντς η λίμπρα, η τιμή για το σύσπορο βαμβάκι στην ελληνική αγορά ενισχύθηκε τα τελευταία 24ωρα χάρη στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, υπερβαίνοντας τα 98 λεπτά το κιλό, έχοντας πυροδοτήσει έναν νέο γύρο προπωλήσεων αλλά και έναν έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στα εκκοκκιστήρια για εξασφάλιση πρώτης ύλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες η χρηματιστηριακή τιμή βρίσκεται υπό πίεση, με την τιμή για το σύσπορο να ευνοείται κυρίως από την διαφορά συναλλάγματος.

Μάλιστα, μαζί με τα bonus ποιότητας και ποικιλίας, η τιμή ξεπερνά το 1 ευρώ το κιλό. Κοντά στο 1 ευρώ, χωρίς τα πριμ, βρίσκονται και οι τιμές που εξασφαλίζουν ομάδες παραγωγών οι οποίες δεν χρεώνουν μεσιτικά στα μέλη τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση των εκκοκκιστηρίων Καραγιώργου, που προσφέρουν κλειστή τιμή στα 98,5 λεπτά το κιλό για παράδοση στην πόρτα του εκκοκιστηρίου, ενώ +3 λεπτά το κιλό είναι το bonus ποιότητας. Στα 9 λεπτά διαμορφώνεται η τιμή σποροπαραγωγής. Παράλληλα, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα κατοχύρωσης των 94,5 λεπτών το κιλό, σαν ανοιχτή τιμή, η οποία μπορεί να φιξαριστεί στην πορεία, σε περίπτωση που η αγορά διαμορφώσει υψηλότερα επίπεδα τιμών, με ένα πέναλτι 4 λεπτών. Από την άλλη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ενιπέας στα Φάρσαλα δίνει κλειστή τιμή στα 99,5 λεπτά το κιλό.

Η εικόνα από τις εγχώριες ζώνες βάμβακος θέλει τους εκκοκκιστές να έχουν πιάσει τα τηλέφωνα προσπαθώντας να κλείσουν ποσότητες με καλά οργανωμένους παραγωγούς, προσφέροντας παράλληλα ευνοϊκούς όρους προπώλησης, σε μια προσπάθεια να «χτυπήσουν» τον ανταγωνισμό. Έτσι, οι τιμές που ακούγονται παρουσιάζουν μικροδιαφορές ανάλογα με το είδος του συμβολαίου αλλά και τα πριμ ποιότητας. Η αγωνία των εκκοκκιστών την οποία περιγράφουν συνομιλητές της Agrenda και του Agronews για προπωλήσεις φαίνεται πάντως ότι πατά γερά στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Η ευκαιρία για τιμή προπώλησης κοντά στο 1 ευρώ ή και πάνω από αυτό (μαζί με τα bonus ποικιλίας/ ποιότητας) δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ελαφρότητα. Και αυτό γιατί τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία δείχνουν δυσοίωνα, ειδικά μετά τις εξαγγελίες του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ την περασμένη Παρασκευή για διατήρηση της επιθετικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων.

Στην περίπτωση του βαμβακιού, δεν χωρά αμφιβολία ότι τα θεμελιώδη παραμένουν σε αυτήν τη βάση υποστηρικτικά σχετικά με την τιμή του. Η μικρή σοδειά που αναμένεται στις ΗΠΑ εξαιτίας της ζημιάς λόγω ξηρασίας που υπέστη η καλλιέργεια στο Τέξας, γίνεται μια καλή αφορμή για ενίσχυση της τιμής. Την ίδια στιγμή, προβλήματα διαφαίνονται και στην επερχόμενη σοδειά της Ινδίας εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης των φυτών και προσβολών από έντομα. Από την άλλη, δεν μπορούν να αγνοηθούν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες μπορούν να επηρρεάσουν τη ζήτηση για ίνα. Την τελευταία φορά που το άγχος της ζήτησης επικράτησε της προσφοράς, ήταν τον περασμένο Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο η αγορά βάμβακος έχασε 50 σεντς/λίμπρα σχεδόν μέσα σε μερικές εβδομάδες, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να πέφτουν από τα 132/134 σεντς στη ζώνη των 80 σεντς. Ίσως για αυτό, η διεθνής τιμή βάμβακος παρά την πτώση που σημείωσαν οι μετοχικοί τίτλοι στις ΗΠΑ, διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα.

Πηγή: www.agronews.gr