Σιγή ασυρμάτου στο μέγαρο Μαξίμου για νέες ενισχύσεις σε λίπασμα και ζωοτροφές

Προβληματισμός επικρατεί στους κυβερνητικούς κόλπους έπειτα και από τη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ούτε σαφή στοιχεία αποθεμάτων φαίνεται να υπάρχουν, ούτε δημοσιονομικό περιθώριο για μέτρα που θα βελτιώσουν την εικόνα στον τομέα της παραγωγής των κρίσιμων προϊόντων μπορεί να βρεθεί.

Έτσι, τα όσα ακολούθησαν τη μεσημεριανή σύσκεψη στο Μαξίμου περισσότερο μοιάζουν με σιγή ασυρμάτου παρά με αφετηρία εξαγγελίας νέων παρεμβάσεων, με την ηγεσία του υπουργείου να επιφυλάσσεται σε εξειδίκευση ήδη εξαγγελθέντων μέτρων.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για ενίσχυση στα λιπάσματα, ζωοτροφές και νέα μέτρα

Για τη μία το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, προκειμένου να αποφασιστεί μια νέα δέσμη παρεμβάσεων στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής, με φόντο την επισιτιστική ασφάλεια.

Οι πληροφορίες θέλουν, την απουσία εμπεριστατωμένων στοιχείων και δεδομένων από την αγορά, σε ό,τι αφορά τα αποθέματα, τις ανατιμήσεις, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις προθέσεις σπορών, να εμποδίζουν την διαμόρφωση μιας συνεκτικής παρέμβασης στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής σε ό,τι αφορά στα λιπάσματα. Ενδεικτικό του τείχους πάνω στο οποίο πέφτουν οι προσδοκίες του αγροτικού κόσμου, είναι ότι η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου δεν προδίδει καμία πρόθεση ουσιαστικής παρέμβασης. Μάλιστα αυτό, αν και είναι εδώ και αρκετές ημέρες γνωστό το περιεχόμενο της εργαλειοθήκης της Κομισιόν η οποία ξεκλειδώσει τη δυνατότητα παροχής έκτακτων κρατικών ενισχύσεων, το αποθεματικό κρίσης, τη δυνατότητα καλλιέργειας σε εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

«Σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάσθηκε η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής.

Επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων  της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών.

Ειδικά για το ηλιέλαιο επιβεβαιώθηκε και για αυτό το προϊόν η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, ο εφοδιασμός είναι επαρκής, ενώ σε ό,τι αφορά την κίνηση ορισμένων  εφοδιαστικών αλυσίδων να προχωρήσουν σε προληπτικό πλαφόν, αυτή έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αποθεματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα  αύξησης εγχώριας παραγωγής ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην  αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση. 

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα. 

Παράλληλα αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό  αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας».

Σύσκεψη στο Μαξίμου για λιπάσματα, ζωοτροφές

Οι πληροφορίες θέλουν στη σύσκεψη να συμμετέχουν και άλλοι υπουργοί, ενώ στον πυρήνα των διαβουλεύσεων θα βρεθεί το επικείμενο μέτρο ενίσχυσης της αγοράς λιπασμάτων, περιθώρια περαιτέρω στήριξης των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν για τη μείωση έως και 0% του ΦΠΑ σε τρόφιμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ζήτηση στην αγορά.

Γενικά, το αντικείμενο της συνάντησης είναι η προετοιμασία της πολιτείας, ώστε να μην υπάρξουν μελλοντικά ελλείψεις σε είδη διατροφής και πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα, συνεπεία της παύσης των εισαγωγών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, λόγω του πολέμου.

Προς το παρόν τουλάχιστον τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες που προμηθευόταν η Ελλάδα από αυτές τις δύο αυτές χώρες καλύπτονται από αύξηση εισαγωγών από άλλες αγορές.

Το μεγάλο στοίχημα όμως, πέραν της επάρκειας, είναι και το θέμα του αυξημένου κόστους από την προμήθεια αγαθών από άλλα κράτη, και το πως αυτό θα αντιμετωπιστεί, την ώρα που η ακρίβεια μαστίζει όλα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Υπάρχει επάρκεια και απόθεμα αγαθών λέει ο Γεωργαντάς

Την επίτευξη σταθερής διαθεσιμότητας και όχι απλά επάρκειας πρώτων υλών έθεσε ως στόχο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ. Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν οι πρώτες ύλες, όμως η αγορά χρειάζεται λίγο χρόνο για να αυτορυθμιστεί και να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, ενώ όπως σημείωσε, η διάταξη για την υποχρεωτική απογραφή σε αγροτικά εφόδια και είδη διατροφής πρώτης ανάγκης αποσκοπεί στο να περαστεί ένα μήνυμα «ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει».

Όπως είπε ο υπουργός, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί  επίσης ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής ποσού άνω των 40 εκατ. ευρώ  για στήριξη των κτηνοτρόφων προκειμένου να εφοδιαστούν με ζωοτροφές.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, να στηρίξουμε τον αγρότη για να συνεχίσει να παράγει. Αν γεωργοί και κτηνοτρόφοι συνεχίσουν να παράγουν, δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα», τόνισε ο Γιώργος Γεωργαντάς και εξήγησε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηριχθεί, κατ’ αρχάς, ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, αυτός δηλαδή που τα εισοδήματά του προέρχονται μόνο από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Εκδίδεται η ΚΥΑ για την απογραφή

Στις 28 Μαρτίου αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ με την οποία θα καλούνται όλες οι έμποροι του κλάδου, μέσα σε 48 ώρες, να δηλώσουν τα αποθέματα τους σε πρώτες ύλες, σιτάρι κ.α. δημητριακά, άλευρα, έλαια, ζωοτροφές και λιπάσματα, και το σημείο στο οποίο είναι αποθηκευμένα, με την δήλωση αυτή να επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή: www.agronews.gr