Στον έλεγχο οι εκπρόθεσμες δηλώσεις ΟΣΔΕ με σοβαρό αντικείμενο δραστηριότητας

Σε ειδικό έλεγχο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις ΟΣΔΕ με σημαντικό αντικείμενο δραστηριότητας που δεν τήρησαν την καταληκτική ημερομηνία (14 Ιουλίου) και υποβάλλονται εκπρόθεσμα με την γνωστή προβλεπόμενη ποινή του 1% επί των ενισχύσεων που αιτούνται.

Ως γνωστόν, το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουνίου 2022 έληξε και η τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 και 640.000 περίπου αιτήσεις έχουν οριστικοποιηθεί και έχουν λάβει εμπρόθεσμο πρωτόκολλο χωρίς ποινή. Αυτό το γεγονός αποτελεί δικαίωση για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά αφού το εγχείρημα της μεταφοράς στο gov.gr στέφθηκε με επιτυχία χάρις στην μεθοδική δουλειά που έγινε τους τελευταίους μήνες.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις ΟΣΔΕ  χωρίς πολύ φασαρία και συντονισμό από αναντικατάστατους τελείωσαν στην ώρα τους αντίθετα με τις προβλέψεις πολλών υποστηρικτών της παλαιάς διαδικασίας και αιτήσεων που υποβλήθηκαν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από την πίεση που άσκησαν – ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν θα ολοκληρωθουν έγκαιρα.

Υπεύθυνοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνουν ότι η ίδια πειθαρχημένη διαδικασία θα ακολουθηθεί ως πρός τις προθεσμίες και όσον αφορά τις διορθώσεις προφανών σφαλμάτων των δηλώσεων που υποβλήθηκαν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες μέχρι αρχές Αυγούστου και μετά το σύστημα θα κλείσει για τους ελέγχους απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να γίνει κανονικά η πληρωμή της προκαταβολής 2022.

Εν τω μεταξύ οι αλλαγές των αιτήσεων που θα γίνουν αυτο το διάστημα θα τύχουν ειδικής επεξεργασίας και ομαδοποίησης ώστε στις περιπτώσεις που δημιουργουνται υπονοιες για παρατυπίες ή σκόπιμες αλλαγές για αποκτηση π.χ συνδεμένων ενισχυσεων θα ομαδοποιηθουν και θα γίνουν ειδικοι έλεγχοι.

Επίσης από τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα υπολοιπα κατανομής του ΕΑ 2021 που δεν πληρώθηκαν έχουν εντοπιστεί σε τρεις  περιπτώσεις μεθοδεύσεις στις οποιες εξετάζεται η συμμετοχή και ΚΥΔ και για τα οποία εφόσον αποδειχθεί ότι συμμετείχαν θα παραπεμφθούν στην αρμόδια επιτροπή για άρση της πιστοποίησης τους.

Υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ από σήμερα 15 Ιουλίου συνεχίζεται κανονικά με ποινή 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης και μέχρι 25 ημέρες ακόμη, ενώ στις 25 Ιουλίου λήγει και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων 2022.

Σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

«Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ μέσω του gov.gr- Υποβλήθηκαν 638.130 αιτήσεις

Γεωργαντάς: Πρόκειται για μια καινοτομία που ενισχύει την αξιοπιστία του ΟΠΕΚΕΠΕ και εξυπηρετεί ταχύτερα τους αγρότες μας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 14/7/2022, η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) των παραγωγών στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) 2022, μέσω της νέας πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων, https://eae.opekepe.gov.gr/ που για πρώτη φορά τέθηκε σε λειτουργία στο Κυβερνητικό Νέφος.

Ο αριθμός των αιτήσεων που υπεβλήθησαν και οριστικοποιήθηκαν, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις, έως 14/7 ήταν 638.130. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων εκπρόθεσμα, από σήμερα 15/7/2022 και για 25 ημέρες, με την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής 1% για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας έρχεται ως αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς των εργαζομένων και στελεχών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και επιστέγασμα των συντονισμένων ενεργειών της Διοίκησης του Οργανισμού και της ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σειρά αποφάσεων των οποίων, οδήγησαν στην επιχειρησιακή αναβάθμιση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και στην ισχυροποίηση του στον κεντρικό του ρόλο ως συντονιστής του Ο.Σ.Δ.Ε., υλοποιώντας παράλληλα σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), την κυβερνητική βούληση για τη μεταφορά των εφαρμογών των Δημοσίων Φορέων, στο ενιαίο Κυβερνητικό Νέφος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «μέσα σε τρεις μήνες υλοποιήθηκε με επιτυχία ένα εγχείρημα που συζητείτο για πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια αναγκαία καινοτομία που ενισχύει την αξιοπιστία του ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιεί με μεγαλύτερη ταχύτητα τη διαδικασία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής».

Πηγή: www.amna.gr