Στον Μάρκου με 450 ευρώ ο τόνος το σκληρό σιτάρι της Ένωσης Ορεστιάδας

Σε συμφωνία με τον επιχειρηματία Μάρκου για την πώληση στην τιμή των 450 ευρώ ο τόνος, των συνολικών αποθεμάτων 24.000 τόνων σκληρού σιταριού, που έχει συγκεντρώσει, προχώρησε η ΕΑΣ Ορεστιάδας, κρίνοντας ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν γρήγορη αντίδραση κατοχύρωσης ενός επιπέδου κερδών, έναντι της ταχείας διόρθωσης που καταγράφει το σκληρό στις διεθνείς αγορές.

Βάσει των όρων της συμφωνίας με τον Μάρκου -που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο ενός αιφνίδιου πρόχειρου διαγωνισμού, τον οποίο διενήργησε την Τετάρτη 20 Ιουλίου, η ΕΑΣ Ορεστιάδας, λαμβάνοντας προσφορές και από άλλους ενδιαφερόμενους- προβλέπεται πως για τους αγρότες που θα κρίνουν πως πρόκειται για μια συμφέρουσα συναλλαγή και θα εκχωρήσουν τη σοδειά του για την πώληση, η ΕΑΣ θα προκαταβάλει άμεσα 42 λεπτά ανά κιλό.

Το ποσό αυτό, ωστόσο, όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπρος Κουμπρίδης, μπορεί να «σκαρφαλώσει» έως τα 45 λεπτά το κιλό, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2022, όταν η Οργάνωση θα έχει διαμορφώσει εικόνα για την πορεία των οικονομικών της και αναλόγως θα αποφασίσει να χρεώσει 1 – 2 ή κανένα λεπτό, προμήθεια, ώστε να «βάλει πλάτη» στους παραγωγούς. Όσοι επιλέξουν αυτή την επιλογή, θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι την 29η Ιουλίου, ώστε να δρομολογηθεί η πληρωμή της προκαταβολής.

Η συμφωνία, παρόλα αυτά, εξηγεί ο κ. Κουμπρίδης, παρέχει πρόσθετη δυνατότητα σε παραγωγούς, οι οποίοι θεωρούν ότι ίσως εγκλωβίζονται τώρα και οι τιμές μπορεί να ανακάμψουν στους επόμενους μήνες, να λάβουν σήμερα μια προκαταβολή της τάξης των 20 λεπτών το κιλό και να κρατήσουν ανοικτά τα αποθέματά τους μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Στο μεσοδιάστημα, η ΕΑΣ Ορεστιάδας, μια φορά τη βδομάδα, κάθε Δευτέρα θα ανακοινώνει την οργανωμένη τιμή Χρηματιστηρίου, ώστε ο καθένας να ενημερώνεται για τις εξελίξεις και να μπορεί να επιλέξει ποια είναι η καταλληλότερη, για τον ίδιο, στιγμή, να πουλήσει την παραγωγή του.

Με τον ίδιο διαγωνισμό η ΕΑΣ Ορεστιάδας ήρθε σε συμφωνία και με την Μύλοι Σόγιας, για την εκχώρηση 2.500 τόνων μαλακού σιταριού, στην τιμή των 343 ευρώ ο τόνος. Πρακτικά, στην περίπτωση αυτή, στο χέρι του παραγωγού θα πάνε καθαρά 33 λεπτά το κιλό.

Πηγή: www.agronews.gr