Συμφωνία για 37 λεπτά τιμή παραγωγού στον ηλίανθο

Οι δύο πλευρές έβαλαν τις σχετικές υπογραφές τους στο ιδιωτικό τους συμφωνητικό και έδωσαν τα χέρια για τη μεταξύ τους συνεργασία, το πρωί της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου και πλέον η σκυτάλη περνά στην ΕΑΣ Ορεστιάδας, για να προχωρήσει σε συμβάσεις με παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, ενόψει της επικείμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη, καθώς δίνει το σήμα για να ξεκολλήσει η τιμή του ηλιόσπορου από τα 0,35 ευρώ το κιλό, όπου είναι κολλημένη τα τελευταία χρόνια και ανοίγει το δρόμο να ακολουθήσουν και άλλες Ενώσεις σε συνεργασίες τους με το μεταποιητικό τομέα.

Όπως ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπρος Κουμπρίδης η συμφωνία των 0,37 λεπτών αφορά αδιακρίτως το σύνολο της φετινής παραγωγής που θα διαχειριστεί η οργάνωση κι όχι μόνο τις ποικιλίες με υψηλό ποσοστό ελαίου.

Την περασμένη χρονιά η ΕΑΣ Ορεστιάδας, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας διαχειρίστηκε την παραγωγή περίπου 20.000 τόνων ηλιόσπορου, σε συνεργασία με σχεδόν 3.500 παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά μετά την υπογραφή της καινούριας συμφωνίας, υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι θα είναι αυξημένα και τα στρέμματα και η παραγωγή.

«Θεωρώ πως από τα περίπου 80.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς μας, φέτος μπορούμε να πάμε σε πάνω από 100.000 στρέμματα και να προσδοκούμε σε μια σοδειά της τάξης των 25.000–30.000 τόνων ηλιόσπορου», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη που είχε  διαπραγμάτευση με την Agroninvest AE, καθώς όπως επισήμανε «τα 0,37 λεπτά το κιλό, είναι πολύ κοντά στα 0,38 λεπτά που πληρώθηκε το βαμβάκι στην Ορεστιάδα τη σεζόν που μας πέρασε».

Συνάντηση με τον Βορίδη για τις ζημίες στο βαμβάκι

Το θέμα του βαμβακιού, εξάλλου, αποτέλεσε αντικείμενο στη σύσκεψη που είχε ο κ. Κουμπρίδης, ως μέλος πολυμελούς αντιπροσωπείας από τον Έβρο, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, την περασμένη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με όσα μας είπε, ενημερώθηκε ο υπουργός για τη ζημία που υπέστησαν πέρυσι σχεδόν 356.000 στρέμματα βαμβακιού στην περιοχή της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης, αρχικά από τις πλημμύρες, σε δεύτερο στάδιο από την ανομβρία και στο τέλος και από το πράσινο σκουλήκι. «Μας είπε πως θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να δοθεί έστω μια μικρή αποζημίωση από το de minimis, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τέτοιες φυσικές καταστροφές, ενώ δεν γίνεται να μπουν και στα ΠΣΕΑ», μας ανέφερε ο κ. Κουμπρίδης, σημειώνοντας πως είναι κρίσιμο να υπάρξει μια στήριξη στους πληγέντες παραγωγούς, καθώς σε ποσοστό άνω του 70%  η σοδειά που παρέδωσαν ήταν μόλις στα 50-70 κιλά το στρέμμα.

Εκτός από τον ηλίανθο και το βαμβάκι η ΕΑΣ Ορεστιάδας ασχολείται και με τα σιτηρά. Πέρσι διαχειρίστηκε γύρω στους 13.000 στόνους σκληρού σίτου τους οποίους πούλησε με 221 ευρώ τον τόνο, εξασφαλίζοντας για τους συνεργαζόμενους παραγωγούς μέση τιμή στα 20 λεπτά το κιλό, η οποία, όπως μας λέει ο κ. Κουμπρίδης, ήταν αυξημένη κατά 4 λεπτά το κιλό σε σχέση με το ποσό που πληρώθηκαν ένα χρόνο πριν.

 

Πηγή: agronews.gr