Την προσθήκη του καλαµποκιού στις συνδεδεµένες ενισχύσεις µε ισχύ από τις φετινές σπορές, αναµένεται να διεκδικήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, στο συµβούλιο των Υπουργών της ΕΕ στις 21 Μαρτίου.
Όπως είχε γράψει πρώτο το Agronews και η Agrenda η συνδεδεµένη ενίσχυση στο καλαµπόκι γίνεται προσπάθεια να ισχύσει από φέτος ώστε να αυξηθούν οι εκτάσεις και η προσφορά. Επί του θέµατος ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως «αισιοδοξούµε ότι θα γίνει, είναι και οι συνθήκες τέτοιες», προσθέτοντας πως «προσπαθούµε να µην αλλάξει το µείγµα των ενισχύσεων, έχει πολλά ζητήµατα και η επιτροπή έχει τα δικά της φίλτρα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα θα εξαρτηθούν και από πιέσεις που προτίθενται να ασκήσουν και άλλα κράτη-μέλη να ανοίξει εκτάκτως η δυνατότητα τροποποίησης του φακέλου άμεσων ενισχύσεων του 2022. Ένα από αυτά τα κράτη είναι η Ιταλία. Σε περίπτωση που δοθεί η δυνατότητα μιας έκτακτης αλλαγής του φακέλου των συνδεδεμένων ενόψει των επερχόμενων σπορών, η ενίσχυση για το καλαμπόκι θα κληθεί να ανταγωνιστεί την ειδική βάμβακος.
Ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν πως την περασµένη Τετάρτη υπήρξε συνάντηση µεταξύ των συµβούλων για τη νέα ΚΑΠ µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά να ζητά τον υπολογισμό του στρεμματικού πριμ, το οποίο επιθυμεί να ισχύσει για τις φετινές εαρινές σπορές. Ειδικότερα όσον αφορά το ποσό εκτιμάται πως για να είναι ένα σαφές κίνητρο για περισσότερα στρέμματα θα χρειαστεί ποσό που θα αντιγωνίζεται αυτό που δίνεται για την ειδική βάμβακος το οποίο υπενθυμίζεται είναι 70 ευρώ το στρέμμα. Για ένα τέτοιο ποσό θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να κοπεί είτε από άλλες συνδεδεμένες είτε από τη βασική ενίσχυση. Το εγχείρημα διευκολύνεται δεδομένης της συγκυρίας, κατά την οποία οι τιµές σε όλα τα είδη ζωοτροφών ενισχύθηκαν κατά 20 έως 25%, µε τη µεγαλύτερη ένταση ανόδου να αποτυπώνεται στην τιµή για το καλαµπόκι που από τα 31 µε 32 λεπτά την περασµένη Πέµπτη 10 Μαρτίου, έφτασε τα 38 λεπτά τα τελευταία 24ωρα.
Παράλληλα συζητείται το ενδεχόμενο να διευρύνει η Κομισιόν τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού (GMO) από την Αργεντινή με ορίζοντα διάρκειας ως το 2028, κάτι για το οποίο πιέζει έντονα η Ισπανία, η οποία εισάγει το 42% των αναγκών της από την Ουκρανία και είναι εκτεθειμένη στις εξελίξεις από το μέτωπο.
Μπορεί να φτάσει τα 56 ευρώ το στρέµµα η ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ
Στο ΟΣ∆Ε του 2019 (έτος αναφοράς για τον υπολογισµό συνδεδεµένων) δηλώθηκαν 850.000 στρέµµατα µε τον κωδικό «Αραβόσιτος». Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να προσφέρει για συνδεδεµένες ενισχύσεις στη νέα περίοδο ποσό ύψους 260 εκατ. ευρώ (το 15% των άµεσων ενισχύσεων). Ήδη η πρόταση που έχει κάνει η χώρα απορροφά κονδύλια ύψους 212 εκατ. ευρώ, ως εκ τούτου «περισσεύουν» ακόµα 48 εκατ. ευρώ. Εφόσον είναι διατεθηµένη η χώρα µας να προσφέρει όλο το ποσό που αποµένει στο καλαµπόκι, προκύπτει ποσό 56 ευρώ το στρέµµα. Εκτιµάται βέβαια πως θα υπάρξει ένας πρώτος γύρος αναθεωρήσεων του συγκεκριµένου καθεστώτος µετά τις παρατηρήσεις της Κοµισιόν. Σηµειώνεται εδώ πως αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να υπερασπιστεί την επιλογή του να κρατήσει τις 19 συνδεδεµένες (συν το καλαµπόκι), µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα δύσκολα θα παραµείνει ίδιο το µείγµα. Παρ’ όλα αυτά, ο φόβος για επισιτιστική κρίση αναµένεται να διευκολύνει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών. Σε εκκρεµµότητα βρίσκονται ακόµα και τυχόν αλλαγές στο καθεστώς συνδεδεµένης των βοοειδών, και µένει να φανούν οι όποιες διαφοροποιήσεις που θα γίνουν.
Έξτρα πόρους για συνδεδεµένες για δηµητριακά και φυτικές πρωτεΐνες
Εν τω µεταξύ, την ανακατεύθυνση των πόρων της νέας ΚΑΠ µε την ανάλογη τροποποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων εξετάζει ήδη µεταξύ άλλων η Ιταλία µε στόχο τη στήριξη µιας στρατηγικής µεγιστοποίησης της γεωργικής παραγωγής. Συγκεκριµένα σε οµιλία του στο εθνικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Στέφανο Πατουανέλι δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει το ποσοστό των συνδεδεµένων πληρωµών για τις στρατηγικές παραγωγές για τις οποίες η ΕΕ δεν είναι αυτάρκης, όπως οι φυτικές πρωτεΐνες και τα δηµητριακά.
Πηγή: www.agronews.gr