Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, παρά τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας και δημητριακών, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. “Δεν θα έχουμε ύφεση. Θα έχουμε ανάπτυξη. Λίγο χαμηλότερη, αλλά ανάπτυξη. Με εξαίρεση, το να έχουμε μια πολύ χειρότερη εικόνα στην υπόθεση του πολέμου από ότι σήμερα” είπε ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, για την ανάγκη λήψης μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας.
Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, σε σχέση με το 2019, έχουμε τεράστια αύξηση (εξαπλασιασμό) των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, μια σοβαρή αύξηση στο πετρέλαιο, και σοβαρές αυξήσεις στα δημητριακά, οι οποίες δεν ξέρουμε ακόμα πως θα εξελιχθούν στο μέλλον, διότι (αυτό) έχει να κάνει με το τι θα συμβεί στις παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Σημείωσε μάλιστα ότι, τα παραπάνω, προστίθενται στις αυξήσεις λόγω πανδημίας, τις οποίες αναμέναμε να υποχωρήσουν καθώς υποχωρούσε (και η πανδημία). “Ο πόλεμος συνδυάζεται με την πανδημία με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.
Εξηγώντας τι συμβαίνει με τις αυξήσεις σε προϊόντα που δεν παράγουμε (φυσικό αέριο) ή έχουμε μικρή παραγωγή (σιτάρι) είπε ότι “η χώρα γίνεται φτωχότερη καθώς πληρώνουμε περισσότερα για να καταναλώσουμε όσα καταναλώναμε στο παρελθόν. Παθαίνουμε ζημιά, η οποία θα έχει επίπτωση και στο ΑΕΠ. Θα παραμείνουμε σε ανάπτυξη αλλά θα έχουμε επίπτωση στο ΑΕΠ. Πόσο; Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου” επανέλαβε ο κ. Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό “θα έχει επίπτωση και στα φορολογικά έσοδα”. Όπως επισήμανε, στο πρώτο δίμηνο, παρά την αύξηση στα καύσιμα, είχαμε λιγότερα έσοδα από φόρους, διότι η αύξηση στον ΦΠΑ, αντισταθμίστηκε από τη μείωση στον ΕΦΚ.
Αναφερόμενος πάντως στα μέχρι σήμερα μέτρα της κυβέρνησης (πχ επιδοτήσεις ενέργειας) είπε ότι “θα συνεχίσουμε να βοηθούμε. Αλλά η βοήθειά μας θα είναι πεπερασμένη, με δεδομένο ότι 1ον ο πόλεμος, μας κάνει όλους, όλη την Ευρώπη φτωχότερη, και 2ον δεν έχουμε ορατότητα το πότε θα λήξει αυτή η περιπέτεια”.
Από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου είπε ότι είναι άλλο τα εξωγενή αίτια και άλλο ο “καλπασμός” αυξήσεων παντού. Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, και ειδικότερα στο πετρέλαιο, η οποία επηρεάζει το κόστος λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, το κόστος παραγωγής άρα και το κόστος ζωής. Τόνισε επίσης την ανάγκη βελτίωσης της αναλογίας άμεσων-έμμεσων φόρων, που – όπως είπε- το 2014 ήταν στο 1,15, επί ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο 1,45 και με τη ΝΔ ανέβηκε ακόμα παραπάνω, στο 1,55. “Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την αδικία αυτή” είπε χαρακτηριστικά. Να δείτε πως θα μειώσετε τους συντελεστές που επηρεάζουν το κόστος για τα πάντα, διότι, εκτός από την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης ύφεσης, η οποία, μαζί με τον στασιμοπληθωρισμό, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο πρόβλημα, όσο χρήμα και να δώσετε μετά”, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.
Πηγή: www.amna.gr