Την έκθεση «Ναυς + Πήγνυμι» του Γιάννη Αδαμάκη εγκαινίασε η Λ. Μενδώνη στη Ναύπακτο

Την έκθεση με τίτλο «Ναυς + Πήγνυμι» του εικαστικού Γιάννη Αδαμάκη, στο Φετιχιέ Τζαμί, στη Ναύπακτο, παρουσία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου, εγκαινίασε χτες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η υπουργός εστίασε στις πολιτικές όσμωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία αλλά και στη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της Ναυπάκτου.
«Με ξεχωριστή χαρά βρίσκομαι για μια ακόμη φορά στην ιστορική, όμορφη και φιλόξενη πόλη σας, με την ευκαιρία των εγκαινίων της σημαντικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη. Τη Ναύπακτο, την Έπαχτο, το Λεπάντο, που τα πολλαπλά της ονόματα μαρτυρούν τη βαθιά της διαδρομή στον χρόνο. Από εδώ πέρασαν πληθυσμοί και πολιτισμοί, αφήνοντας το δικό τους σημάδι μέχρι η Ναυπακτία να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην Παλιγγενεσία. Και να θεμελιώσει μια στέρεα σχέση με τα γράμματα και τις τέχνες στους δύο αιώνες του ελεύθερου βίου μας. Η διοργάνωση της έκθεση, στη Ναύπακτο, στο Φετιχιέ Τζαμί, αναδεικνύει την αντίληψή μας για τον σύγχρονο πολιτισμό. Είναι μόνιμη έγνοια μας η σύγχρονη τέχνη να μη μένει περίκλειστη στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά να διαχέεται σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, να αγγίζει όλο και μεγαλύτερα κοινά. Κομβικό σημείο των πολιτικών μας είναι η σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η έκθεση συμπίπτει με την τουριστική περίοδο και απευθύνεται όχι μόνο στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της Ναυπάκτου», σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη.
Η έκθεση με τίτλο «Ναυς+Πήγνυμι» παραπέμπει στις γνώριμες θεματικές του ζωγράφου, στις οποίες κυριαρχούν τα πλοία και η θάλασσα, όσο και στην πόλη της Ναυπάκτου, η οποία διαθέτει πολυδιάστατο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα. Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟ, για την έκθεση στη Ναύπακτο, ο ζωγράφος φιλοτέχνησε δύο νέα έργα με επίκεντρο τα δύο ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πόλης: Την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ή Ναυμαχία του Lepanto, από το μεσαιωνικό της όνομα, στις 7 Οκτωβρίου 1571, μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία που αποτελεί ιστορικό σταθμό στη ναυτική τακτική αλλά και στη ναυπηγική, καθώς και την απελευθέρωσή της από την οθωμανική κυριαρχία, στις 18 Απριλίου 1829, που σήμανε την επέκταση των ορίων του νέου ελληνικού κράτους, από τον Ισθμό της Κορίνθου στη γραμμή ‘Αρτα – Βόλος.
Η έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2023, επέτειο της Ναυμαχίας του Lepanto.
Ε. Μ.

Πηγή: www.amna.gr