Την γρήγορη επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας προεξοφλεί η αγορά ομολόγων

Θετικό κλίμα και αγοραστικό ενδιαφέρον επικρατεί και σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων καθώς οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν το σενάριο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα έως το 3,7% και το περιθώριο έναντι των Γερμανικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το όριο του 2%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η χώρα βρίσκεται πλησίον του στόχου επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας. «Η Ελλάδα είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου για την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο εντός του 2023. Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά δεσμεύτηκε ότι ο προϋπολογισμός θα ξεκινήσει από το 2023 να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο μεταξύ και η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε σημερινή έκθεση της προβλέπει ότι η χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. Όπως επισημαίνεται η ελληνική οικονομία συνέχισε την βελτίωση της, ενώ αναμένεται πως θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από την ευρωζώνη το 2023, με την ΕΕ και το ΔΝΤ να προβλέπουν μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 1,3% έναντι της πρόβλεψης για -0,1% για τη ζώνη του ευρώ.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 84 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,72% από 3,80% χθες έναντι 1,81% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,91% από 2,01%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,054 δολάρια από το επίπεδο των 1,0498 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0519 δολάρια.

Πηγή: www.amna.gr