Οι γυναίκες που έχουν άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, γεννούν κατά μέσο όρο νωρίτερα σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη οι γιατροί να ελέγχουν για τυχόν άγχος – και όχι μόνο για κατάθλιψη όπως γίνεται συχνότερα – κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κριστίν Ντάνκελ Σέτερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ψυχολογίας της υγείας “Health Psychology”, μελέτησαν σχεδόν 200 έγκυες, οι οποίες αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων και ψυχολογικών τεστ σχετικά με τον βαθμό του άγχους τους.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι περίπου μια στις τέσσερις έγκυες γυναίκες εμφανίζει αυξημένα κλινικά συμπτώματα άγχους. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι το άγχος συνιστά παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό πριν την 37η εβδομάδα της κύησης.
Διαπιστώθηκε ότι το σχετιζόμενο με την εγκυμοσύνη άγχος ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που σχετίζεται περισσότερο με τον πρόωρο τοκετό. Αλλά και το γενικευμένο άγχος κατά το πρώτο τρίμηνο επίσης αυξάνει τον κίνδυνο το μωρό να γεννηθεί πριν την ώρα του.
Το άγχος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους συγκυριακούς παράγοντες (ιατρικοί κίνδυνοι της κύησης, κίνδυνοι για το μωρό, η προοπτική της γέννας και του να γίνει κανείς γονιός κ.α.) ή σε μονιμότερες αιτίες.
Πηγή: www.amna.gr