Το ουκρανικό καλαμπόκι κρατάει σε «ομηρία» και το ελληνικό ενσίρωμα

Πρώτη φορά καταγράφονται τέτοιες διακυμάνσεις στην τιμή με την οποία διατίθενται τα ενσιρώματα καλαμποκιού στην εγχώρια αγορά, εξέλιξη η οποία αποδίδεται έως ένα βαθμό στο κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργεί η αργή απελευθέρωση των ουκρανικών αποθεμάτων σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως υπήρξαν κάποια σημάδια κινητικότητας στην ελληνική αγορά η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να… ψάχνεται ως προς την εμπορική πολιτική που θα ισχύσει κατά τη διάρκεια των κοπών.Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά το μεγάλο εύρος τιμών, στις πρώτες εμπορικές πράξεις της σεζόν, που κυμαίνεται από τα 5,5 λεπτά το κιλό και φαίνεται να φτάνει έως και τα 10 λεπτά το κιλό, με τη σχετική πληροφορία να έρχεται από την περιοχή της Πρέβεζας.

Με τις πρώτες κοπές να αναμένονται από ημέρα σε ημέρα όλα δείχνουν ότι η αγορά οδηγείται σε ένα σκληρό «μπρά ντε φερ» διαπραγμάτευσης μεταξύ παραγωγών ενσιρώματος και των καταναλωτών του προϊόντος.

«Οι κτηνοτρόφοι εμφανίστηκαν στην πιάτσα τις τελευταίες ημέρες και προσφέρουν μια τιμή στα 6,5 λεπτά το κιλό. Σε αυτά τα επίπεδα, όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στην επιλογή της ενσίρωσης, γιατί το κόστος καλλιέργειας φέτος εκτοξεύτηκε, ιδίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Γιώργος Μπότας, από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, μια καλή τιμή φέτος που θα είχε και τον μανδύα της «δικαιοσύνης», κρατώντας ευχαριστημένο τόσο τον παραγωγό, όσο και τον κτηνοτρόφο, θα ήταν τα 7- 7,5 λεπτά το κιλό. «Σε άλλη περίπτωση είναι προτιμότερο να τα κρατήσουμε για σπυρί με την προσδοκία, μάλιστα, να συνεχιστεί η καλή πορεία που διαγράφει το καλαμπόκι στις διεθνείς αγορές και να απολαύσουμε υψηλότερες τιμές προσεχώς, καθώς είδαμε πως οι εξαγωγές από την Ουκρανία, εν τέλει θα είναι προβληματικές, παρά τη συμφωνία με τη Ρωσία», μας εξήγησε.

Παρόμοια επιχειρηματολογία αναπτύσσει και ο Γιώργος Αλμπάνης, από την περιοχή των χωριών του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. «Σήμερα η αγορά αναζητά προσανατολισμό. Ο ένας λέει αυτό και ο άλλος εκείνο. Με δεδομένο όμως ότι η τιμή στο καλαμπόκι είναι στα 35 λεπτά το κιλό, με τη σχετική αναγωγή το ενσίρωμα θα πρέπει να πωληθεί τουλάχιστον στα 7 λεπτά το κιλό, για να γίνει δίκαιη κατανομή, γιατί καταλαβαίνω ότι ζορίζονται οι κτηνοτρόφοι, αλλά πρέπει να είμαι και εγώ βιώσιμος για να καλλιεργήσω και του χρόνου», αναφέρει ο κ. Αλμπάνης. Ο ίδιος μας είπε, πάντως, πως ήδη στην περιοχή του Λαγκαδά έχουν κλειστεί κάποια χωράφια με 7,2 και 7,3 λεπτά το κιλό, ενώ βλέπει περαιτέρω άνοδο στα όψιμα χωράφια, διότι τα καλαμπόκια φέτος είναι λιγότερα.

Στην περιοχή της Νέας Τυρολόης των Σερρών, όπως μας πληροφόρησε ο Κυριάκος Νεραντζής, τα ενσιρώματα που προορίζονται για εκτροφές ζώων πωλούνται πιάνουν έως και 7-8 λεπτά το κιλό, ενώ ο παραγωγός Γιώργος Κούτλας από την Αλιστράτη ανέφερε πως τοπικά πωλείται το ενσίρωμα με 6 λεπτά το κιλό. Ο Τραϊανός Τερζής από τον Α.Σ. Πέλλας, εξάλλου, σημειώνει πως οι κοπές θα αρχίσουν στην περιοχή από το επόμενο Σαββατοκύριακο και αυτό που ακούγεται ως προς την τιμή, είναι για 7 λεπτά το κιλό, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην περιοχή της Πρέβεζας γίνονται συζητήσεις για 10 λεπτά το κιλό.

Πηγή: www.agronews.gr