Το πολύ ως την Τρίτη επιστροφή 2% στους κτηνοτρόφους, βαρύ για τον 15 Αύγουστο το αγροτικό πετρέλαιο

Από τις καλοκαιρινές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων περνάει η πληρωμή 60 εκατ. ευρώ των αγροτών ως επιστροφή Ειδικού Φόρους Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, με μέρες που απομένουν να μην εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο χρόνο για αιτήσεις (στην ειδική πλατφόρμα) και πίστωση στους λογαριασμούς.

Αντίθετα, βέβαιη θεωρείται η ολοκλήρωση της πληρωμής που είχε μείνει «κουτσή» και έχει να κάνει με την επιστροφή 2% επί του τζίρου του 2021 στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών. Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή αφορά όσοι από τους κτηνοτρόφους εγράφησαν στο ΜΑΑΕ έως 30 Ιουνίου.

Εδώ, όπως είναι ήδη γνωστό, εκκρεμεί και μια δεύτερη δόση ενίσχυσης, η οποία θα προέλθει από κοινοτικούς πόρους και πιθανότατα από μια ανακατανομή των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.  Σ΄ αυτή τη δεύτερη δόση ενίσχυσης των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε και ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Στην ίδια συνέντευξη, σε ότι αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο ο υπουργός μίλησε για πληρωμή μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν αυτό θα μπορούσε να γίνει πριν τον 15αύγουστο.

Σημείωσε πάντως ότι πρώτη φορά μετά το 2015 η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Αυτό θα γίνει εντός του Αυγούστου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός,  προσθέτοντας ότι η ενίσχυση θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ, με τις λεπτομερείς ανακοινώσεις να γίνονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως στο πετρέλαιο κίνησης, εδώ και τέσσερις μήνες, υπάρχει έκπτωση 15 λεπτά στην αντλία, όπως και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβερνητική παρέμβαση εξασφαλίζει ότι από τον Ιούλιο η έκπτωση θα φτάνει πάνω από το 90% προκειμένου να ωφεληθούν οι αγρότες και οι μεταποιητές.

Πηγή: www.agronews.gr