Βουλγαρία – ΒΤΑ: Η Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας συγκαταλέγεται ξανά μεταξύ των πέντε καλύτερων ναυτικών ακαδημιών στον κόσμο

Η Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας στη βορειοανατολική Βουλγαρία, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κέρδισε ξανά μια θέση ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες ναυτικές ακαδημίες στον κόσμο σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη του 2022. Η είδηση ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της Ναυτικής Ακαδημίας της Βάρνας, τον ναύαρχο, καθηγητή Μπόγιαν Μεντνικάροφ, ενώπιον των καλεσμένων στους εορτασμούς για την 142η επέτειο από την ίδρυση της ακαδημίας.

Ο καθηγητής Μεντνικάροφ δήλωσε ότι η Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας καταλαμβάνει την 4η θέση παγκοσμίως. Το 2022 έλαβε εκ νέου πιστοποίηση για την επόμενη πενταετία ως ένας θεσμός με υψηλής ποιότητας ναυτική εκπαίδευση από το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας. Η αναγνώριση αυτή δίνει στους απόφοιτους της Ακαδημίας τη δυνατότητα να ταξιδεύσουν με πλοία υπό ιαπωνική σημαία χωρίς να πρέπει να δώσουν πρόσθετες εξετάσεις.

Φέτος αναμένεται να αποφοιτήσει η πρώτη τάξη των στρατιωτικών γιατρών, που σπουδάζουν από κοινού σε τρία πανεπιστήμια — τη Ναυτική Σχολή, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας και τη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία της Σόφιας. Ο Μεντνικάροφ σημείωσε ότι επί του παρόντος οι σπουδαστές κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε κρατικούς φορείς και δίνουν τις τελευταίες τους εξετάσεις.

Ο επικεφαλής της Ναυτικής Ακαδημίας υπογράμμισε την απόκτηση του ερευνητικού σκάφους του Βουλγαρικού Πολεμικού Ναυτικού “Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος” (NAVAL RSV 421), το οποίο κατευθύνεται προς το Νησί Λίβινγκστον, όπου θα υποστηρίξει την 31η Βουλγαρική Αποστολή στην Ανταρκτική. Ο ναύαρχος Μεντνικάροφ είναι βέβαιος για την επιτυχία της. Πρόσθεσε ότι η κατασκευή δεξαμενής βαθέων υδάτων αναμένεται να τελειώσει φέτος και δήλωσε ότι η Ακαδημία απέκτησε ένα εκπαιδευτικό ελικόπτερο.

Τους σπουδαστές χαιρέτησε ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Κίριλ Μιχαήλοφ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη των τοπικών και κρατικών αρχών, της Ακαδημίας, των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και αξιωματικοί. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας, στρατηγός Βεντισλάβ Μουταφτσίσκι.

Η Ναυτική Σχολή της Βουλγαρίας (μετέπειτα Ναυτική Ακαδημία) ιδρύθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1881 από τον πλωτάρχη Αλεξάντερ Κονκέβιτς, πρώτο διοικητή του Βουλγαρικού Πολεμικού Ναυτικού. Αρχικά, ήταν στη Ρούσε, στη βορειοανατολική Βουλγαρία αλλά μετακινήθηκε στη Βάρνα το 1900. 49 χρόνια αργότερα, το 1949, πήρε το όνομα ενός διάσημου Βούλγαρου ποιητή, του Νικόλα Βαπτσάροφ, απόφοιτου της σχολής το 1926.

Πηγή: www.amna.gr