Βουλγαρία – ΒΤΑ: Ο πρωθυπουργός Ντόνεφ θεωρεί την επιτυχή έκδοση ομολόγων ως αναγνώριση της σταθερότητας που πηγάζει από την κυβέρνηση

Το πολύ χαμηλό επιτόκιο για την έκδοση ομολόγων σε ευρώ στην οποία προχώρησε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας δείχνει ότι οι διεθνείς χρηματαγορές αναγνωρίζουν τη σταθερότητα που πηγάζει από την κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκάλαμπ Ντόνεφ, αποτιμώντας το κυβερνητικό έργο των τελευταίων έξι μηνών.

Ο Ντόνεφ δήλωσε: “Το υπουργείο Οικονομικών έκανε πολύ καλή δουλειά και πέτυχε πολύ χαμηλό επιτόκιο σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία, οι οποίες εξέδωσαν χρεόγραφα με επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό των βουλγαρικών ομολόγων κατά 1,5 και πλέον μονάδες”.

Την Τρίτη, η Βουλγαρία τοποθέτησε μια έκδοση ομολόγων αξίας 1,5 δισεκ. ευρώ, με 10ετή διάρκεια και ετήσιο τοκομερίδιο 4,5%, εξασφαλίζοντας έτσι οικονομική ρευστότητα για φέτος, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Λιουντμίλα Πέτκοβα.

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συνέταξε 16 νομοσχέδια, ορισμένα από τα οποία τροποποιούν τη φορολογική νομοθεσία. Χαλάρωσε επίσης τους όρους για τους οικονομικούς φορείς που αποθήκευαν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ορισμένα από τα νομοσχέδια σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ II) και τη σχεδιαζόμενη μετάβαση στο ευρώ, είπε η Πέτκοβα.

Το έλλειμμα στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Δημοσιονομικού Προγράμματος (CFP) το 2022 εκτιμάται στο 2,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν 6%. “Αυτό δίνει σταθερή προοπτική για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη”, είπε η Πέτκοβα. Σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών βρήκε 6,1 δισεκ. λέβα για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του CFP για το 2022, την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και τη διατήρηση του δημοσιονομικού αποθεματικού.

Πηγή: www.amna.gr