Βραζιλία: «Χάσαμε»: Η παραδοχή δεν ήρθε δια στόματος του απερχόμενου προέδρου Μπολσονάρου, αλλά του αντιπροέδρου του

«Χάσαμε»: Η παραδοχή δεν ήρθε δια στόματος προέδρου, αλλά του αντιπροέδρου.

Ενώ χθες πολλοί περίμεναν εναγωνίως την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου για το αποτέλεσμα των κυριακάτικων προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος δεν αναγνώρισε ευθέως την ήττα του από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο, ο Μπολσονάρου δεν συνεχάρη τον Λούλα για τη νίκη του, αρκέστηκε να πει ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και έδωσε γρήγορα τον λόγο στον προσωπάρχη του για την εκκίνηση της διαδικασίας μεταβίβασης εξουσίας.

Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών ωστόσο δεν αμέλησε να δώσει τροφή για άλλη μια φορά σε αμφιβολίες για το εκλογικό σύστημα και εξέφρασε την κατανόησή του προς τους υποστηρικτές του που έχουν αποκλείσει πολλούς αυτοκινητόδρομους σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νίκη του Λούλα, με πολλούς εξ αυτών να καλούν σε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σήμερα όμως ο αντιπρόεδρος του Μπολσονάρου, ο Χάμιλτον Μουράο, ήταν λακωνικός και ευθύς: «Δεν έχει πια νόημα να κλαψουρίζουμε – χάσαμε. Δεν υπάρχει τίποτα για να παραπονεθούμε», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα O Globo ο πρώην στρατηγός.

Ο Μουράο είπε επίσης ότι πιστεύει ότι δεν υπήρξε εκλογική νοθεία.

Στις εκλογές της Κυριακής ο Λούλα έλαβε το 50,9% των ψήφων ενώ ο Μπολσονάρου το 49,1%. Ο κεντροαριστερός Λούλα θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου την 1η Ιανουαρίου 2023.

Πηγή: www.amna.gr