ΒΤΑ: Η Ένωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων καταχωρήθηκε στο Εμπορικό Μητρώο της Βουλγαρίας

Η Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων – Νοτιοανατολική Ευρώπη (ABNA-SE) καταχωρήθηκε στο Εμπορικό Μητρώο της Βουλγαρίας και στο Μητρώο Νομικών Προσώπων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα την 6η Οκτωβρίου 2022, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Η έδρα της ABNA είναι στη Σόφια και η καταχωρημένη διεύθυνσή της είναι στα κεντρικά γραφεία του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (BTA) στη λεωφόρο Tsarigradsko Chaussee 49.

Η Ένωση εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της, Αιμίλιο Περδικάρη (πρόεδρο και γενικό διευθυντή του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Ελλάδας ΑΠΕ-ΜΠΕ) και τον γενικό γραμματέα του, τον Κίριλ Βάλτσεφ (γενικό διευθυντή του ΒΤΑ).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΒΝΑ αποτελείται από τον Αιμίλιο Περδικάρη, τον Σκεντέρ Κρασνίκι (του KosovaPress Agency) και τον Σερντάρ Καραγκιόζ (γενικό διευθυντή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu).

Στην 30η γενική συνέλευση της ABNA-SE στο Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα, στις 19 Σεπτεμβρίου, η Βουλγαρία επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την Ένωση και ο Βάλτσεφ εξελέγη γενικός γραμματέας για τριετή θητεία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους ειδησεογραφικών πρακτορείων 11 χωρών. Η συνέλευση ενέκρινε επίσης το καταστατικό της ABNA, το οποίο ακολουθεί τις αρχές που κατοχυρώνονται στο καταστατικό της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA). Η 31η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2023 και την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας ένωσης βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων προέκυψε στη συνάντηση των εκπροσώπων τους στη Σόφια, τον Σεπτέμβριο του 1994. Η ιδρυτική πρώτη γενική συνέλευση της ΑΒΝΑ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1995. Ο οργανισμός επιδιώκει να διευκολύνει τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των πρακτορείων ειδήσεων στην περιοχή και να συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Με την πάροδο των ετών, οι εργασίες της ABNA-SE συμπεριέλαβαν το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ATA), το πρακτορείο ειδήσεων Βοσνίας-Ερζεγοβίνης FENA, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (CNA), το πρακτορείο ειδήσεων του Κοσόβου KosovaPress, το πρακτορείο ειδήσεων του Μαυροβουνίου MINA, το πρακτορείο της Βόρειας Μακεδονίας ΜΙΑ, το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpress, το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων TANJUG, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ajanci και το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA.

Πηγή: www.amna.gr