ΒΤΑ: Η ερχόμενη χειμερινή τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή που είχε σπάσει ρεκόρ, δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού

Ο υπηρεσιακός υπουργός Τουρισμού Ιλίν Ντιμιτρόφ δήλωσε σήμερα στη Σόφια ότι αναμένει πως η ερχόμενη χειμερινή τουριστική περίοδος θα είναι ακόμη καλύτερη από την περυσινή, η οποία είχε σπάσει ρεκόρ. Ο Ντιμιτρόφ μίλησε στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συμμετοχή του στα εγκαίνια μιας θύρας βαθιάς τεχνολογικής καινοτομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας.

Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η ευνοϊκή αυτή εκτίμησή του βασίζεται σε προκαταρκτικά στοιχεία κρατήσεων καταλυμάτων, τα οποία είναι πολύ καλά, όπως δήλωσε — ο αριθμός των τουριστών ήταν 13% κάτω από το επίπεδο προ πανδημίας, το 2019, που είχε σημειώσει υψηλό ρεκόρ. “Οι κρατήσεις προχωρούν πολύ καλά. Ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή σεζόν”, τόνισε προσθέτοντας ότι ανάπτυξη αναφέρεται σε αρκετές αγορές, μεταξύ αυτών η Βρετανία και το Ισραήλ, όπου η Βουλγαρία αρχίζει να ανακτά την ισχυρή θέση της.

Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ, η ροή των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Πολωνία στη Βουλγαρία έχει σταθεροποιηθεί, αλλά η γερμανική αγορά δεν έχει ανακάμψει ακόμη. Έκθεση για ταξίδια στη Βουλγαρία θα αρχίσει στην Πολωνία στις 24 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει 5 ημέρες, με τη συμμετοχή πολλών βουλγαρικών εταιριών. Εάν η έκθεση αποδειχθεί αποδοτική, παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες χώρες.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022, οι Βούλγαροι αντιπροσώπευσαν το 54% των τουριστών στη χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό. Ο ίδιος απέδωσε τα καλά στοιχεία που αφορούν τις κρατήσεις στην αποδοτική διαφήμιση, τις ποιοτικές υπηρεσίες όπως και τις σχετικά χαμηλές τιμές συγκριτικά με τις τιμές στη δυτική Ευρώπη.

Ο Ντιμιτρόφ προέβλεψε μια ισχυρή χειμερινή τουριστική περίοδο στη Βουλγαρία. Με τις πηγές ενέργειας να θέτουν ακόμη μια πρόκληση, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το ανώτατο όριο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και να θεσπιστεί ένα παρόμοιο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, τόνισε ο υπουργός. Τον φετινό χειμώνα, οι τουρίστες αναμένεται να ξεπεράσουν κατά 5% με 7% τον πολύ υψηλό αριθμό του περασμένου χειμώνα. Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι ξενοδόχοι μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξουν την πίεση και ορισμένοι θα κρατήσουν κλειστά τα καταλύματά τους ήδη από την αρχή της σεζόν, εκτός αν υπάρχει ένα ανώτατο όριο τιμής στις πηγές ενέργειας που χρειάζονται.

Στην εκδήλωση στη Βάρνα παραβρέθηκε επίσης ο υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης Αλεξάντερ Πούλεφ.

Πηγή: www.amna.gr