ΒΤΑ: Η Σόφια περιμένει το πράσινο φως από την ΕΕ για να στείλει βοήθεια στη σεισμόπληκτη Συρία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κοσταντίν Κοτζαμπάσεφ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια ότι η Βουλγαρία είναι έτοιμη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και περιμένει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεκριμένα από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ο μηχανισμός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στη Βηρυτό.

Ο Κοτζαμπάσεφ επιβεβαίωσε ότι το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Spartan που θα μεταφέρει τη βοήθεια, θα αναχωρήσει από τη Βουλγαρία μόλις η ΕΕ εγκρίνει την ενέργεια αυτή. Το φορτίο θα παραλάβουν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στη Βηρυτό και της βουλγαρικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Στη συνέχεια, θα χρειαστούν σχεδόν δύο ώρες για να φθάσει η βοήθεια στη Δαμασκό μέσω ενός ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Ο Κοτζαμπάσεφ δήλωσε στη συνέντευξη ότι το σπίτι στο οποίο διέμενε μια βουλγαρική οικογένεια, συγκεκριμένα μια μητέρα και το ενός έτους παιδάκι της, καταστράφηκε από τον σεισμό στη Λαττάκεια της Συρίας. Ο πατέρας βρίσκεται στη Γερμανία.

Η οικογένεια αρνήθηκε την ανθρωπιστική βοήθεια από το βουλγαρικό κράτος. Η πρεσβεία της Βουλγαρίας στη Συρία δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να προσφέρει προξενική προστασία και βοήθεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Βουλγαρία είναι μια από τις εννέα χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν προσφερθεί να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας μένει να ενημερώσει τη Βουλγαρία πότε θα σταλεί η βοήθεια.

Πηγή: www.amna.gr