ΒΤΑ: Σε επίσημη τελετή, Βούλγαροι επιστημονικοί ερευνητές εγγράφονται στο Χρυσό Βιβλίο του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών

Βούλγαροι ερευνητές εγγράφηκαν στο Χρυσό Βιβλίο του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών κατά την επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο. To Χρυσό Βιβλίο, που δημιουργήθηκε το 1981 για να σηματοδοτήσει τη συμπλήρωση 1.300 χρόνων από την ίδρυση του βουλγαρικού κράτους, ανοίγει μία φορά το χρόνο για να προσθέσει τα ονόματα των πλέον διακεκριμένων Βούλγαρων εξερευνητών και εφευρετών ως αναγνώριση των επιστημονικών και δημιουργικών επιτευγμάτων τους.

Στο Χρυσό Βιβλίο εγγράφηκαν φέτος η καθηγήτρια Παβλίνα Ντολάσκα, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας με το Κέντρο Φυτοχημείας στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS) και ο καθηγητής Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, που έχει την έδρα της Ρομποτικής και Μηχατρονικής στο Ινστιτούτο Μηχανικής με τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών. Ο Τομς Χραντ Ντερσαρκισιάν, εφευρέτης με 50 χρόνια έργου στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, βραβεύτηκε για τη γενικότερη συνεισφορά του στον τομέα αυτό.

Η καθηγήτρια Ντολάσκα έχει 30 χρόνια εμπειρίας. Είναι ερευνήτρια της φύσης η οποία εξάγει βιολογικά δραστικές ουσίες από τα θαλάσσια σαλιγκάρια και τα σαλιγκάρια στον κήπο, οι οποίες εφαρμόζονται στη μάχη κατά των βακτηριακών μολυσματικών ασθενειών, για την αναγέννηση και την επισκευή των ιστών. Στην αρχή της πανδημίας Covid-19, όταν οι μάσκες είχαν εξαφανιστεί από την αγορά, η καθηγήτρια Ντολάσκα και ο συνάδελφός της, καθηγητής Νάρτσισλαβ Πετρόφ, παρήγαγαν δείγματα μασκών με φίλτρα ενεργού άνθρακα από κουκούτσια βερίκοκου, που δεν αφήνουν ιούς στο μέγεθος των κορονοϊών να τα διαπεράσουν.

Ο καθηγητής Κοσταντίνοφ έχει περισσότερα από 35 χρόνια εργασιών στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Είναι ο συγγραφέας και συν-συγγραφέας 20 εργασιών που απέσπασαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της ρομποτικής και της μηχατρονικής, 11 από τα οποία έχουν εφαρμοστεί σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους, στην επιστήμη και στην ιατρική. Ανέπτυξε και υλοποίησε το ρομπότ Microna 01 για την εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως και το ρομπότ Hydro-Mina το οποίο έχει σχεδιαστεί βασιζόμενο στην αρχή της αρθρωτότητας και είναι ένας συνδυασμός περιφερειακών και τοπικών δομών για μικροχειρισμούς και νανοχειρισμούς και χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Τομς Χραντ Ντερσαρκισιάν είναι κάτοχος και συγκάτοχος 14 πιστοποιητικών πνευματικών δικαιωμάτων, τριών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις και δέκα υποδειγμάτων χρησιμότητας στον τομέα του αυτοματισμού και της μηχανολογίας στη βιομηχανία εξόρυξης. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έχει συνδεθεί με μια σειρά από μεγάλης κλίμακας και καινοτόμα έργα, αρχίζοντας από την πρωτοπορία στη βιομηχανική παραγωγή χρυσού κατά την εξόρυξη άμμου, και φθάνοντας στις σύγχρονες καινοτόμες μεθόδους για την αξιοποίηση διαφόρων τεχνολογικών αποβλήτων. Επί του παρόντος, ο εφευρέτης εστιάζει τις προσπάθειές του σε ένα έργο για χρησιμοποιημένα ηλιακά πάνελ και σε ένα άλλο που δίνει “νέα ζωή” σε παλιές μπαταρίες.

Στην τελετή, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η εγγραφή στο Χρυσό Βιβλίο του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών είναι μια ιεροτελεστία σεβασμού προς τους επιστήμονες και τους επενδυτές με σημαντική συμβολή στην πρόοδο της βουλγαρικής κοινωνίας. Ευχαρίστησε όλους τους Βούλγαρους καινοτόμους επιστήμονες για το επίμονο έργο τους, τον αέναο αγώνα προς το καινούργιο, την αφοσίωση στους ανθρώπους και τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και την ανάπτυξη της θεμελιώδους και εφαρμοσμένης επιστήμης και την προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: www.amna.gr