ΒΤΑ: Το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιστρέφει στην Άγκυρα και επεκτείνει την παρουσία του στην Τουρκία

Το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) εγκαινίασε σήμερα μια Εθνική Λέσχη Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα, ‘Αγκυρα. Το ΒΤΑ δεν επιστρέφει απλά στην Άγκυρα αλλά επεκτείνει την παρουσία του στην Τουρκία με μια Εθνική Λέσχη Τύπου, δήλωσε ο γενικός του διευθυντής Κίριλ Βάλτσεφ κατά την τελετή των εγκαινίων.

Το ΒΤΑ σχεδιάζει να έχει ανάλογες λέσχες Τύπου σε όλες τις γειτονικές χώρες, όπως και σε χώρες με μεγάλες βουλγαρικές κοινότητες. Η Άγκυρα είναι η πέμπτη — μετά τα Σκόπια (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το Βουκουρέστι (Ρουμανία) το Μποσίλεγκραντ (Σερβία) και την Ταράκλια (Μολδαβία), δήλωσε ο γενικός διευθυντής του.

“Ένα αλλαγμένο ΒΤΑ επιστρέφει στην Άγκυρα έπειτα από 30 χρόνια την ίδια ημέρα που πριν από έναν αιώνα ο Ατατούρκ επέστρεψε στην Τουρκία από τη Βουλγαρία”, πρόσθεσε ο Βάλτσεφ.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ιλιάνα Ιότοβα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στον νότιο γείτονα της χώρας της, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία Νικολάους Μέγερ-Λάντρουτ, ο γενικός διευθυντής του Anadolu Ajansi, του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας, Σερντάρ Καραγκιόζ, ο γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στην Κωνσταντινούπολη Βασίλ Βάλτσεφ, ο γενικός πρόξενος στο Εντιρνέ (Ανδριανούπολη) Μπορισλάβ Ντιμιτρόφ και ο γενικός διευθυντής της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας (BNR) Μίλεν Μίτεφ.

Ο γενικός διευθυντής του Anadolu Σερντάρ Καραγκιόζ επεσήμανε ότι με την έναρξη λειτουργίας της Λέσχης Τύπου του ΒΤΑ στην Άγκυρα, οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών θα γίνουν ακόμη καλύτερες και στενότερες.

“Το Anadolu ιδρύθηκε στην Άγκυρα ακριβώς πριν από 103 χρόνια. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς που ακριβώς 103 χρόνια αργότερα το ΒΤΑ ανοίγει γραφείο εδώ στην Άγκυρα. Οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά και με αυτό δεν εννοώ μόνο από γεωγραφική άποψη. Είμαστε επίσης κοντά πολιτισμικά και οι ιστορικοί μας δεσμοί είναι βιώσιμοι”, πρόσθεσε ο Καραγκιόζ.

Δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο πρακτορείων βασίζεται σε μια συμφωνία ανταλλαγής ειδήσεων σε ημερήσια βάση.

Στις δηλώσεις της, η Βουλγάρα αντιπρόεδρος Ιλιάνα Ιότοβα ευχήθηκε καλή τύχη στην Εθνική Λέσχη Τύπου του ΒΤΑ και παρομοίασε το ΒΤΑ με έγχρωμη ακτινογραφική εικόνα του κόσμου γύρω μας. “Επί 125 χρόνια, το ΒΤΑ προσφέρει μια έγχρωμη ακτινογραφική εικόνα της Βουλγαρίας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Δείχνει τον κόσμο στην Βουλγαρία και τη Βουλγαρία στον κόσμο”, δήλωσε.

Η Ιότοβα υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας συμβολισμός στη χρονιά κατά την οποία ανοίγει μια νέα λέσχη Τύπου του ειδησεογραφικού πρακτορείου στην Άγκυρα γιατί σηματοδοτεί 125 χρόνια από το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΒΤΑ και 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο Ιότοβα, η Βουλγαρία και η Τουρκία έχουν νέα ώθηση στις σχέσεις τους, δίνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, του Ράντεφ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας στον ενεργειακό τομέα. Υπενθύμισε επίσης το επιχειρηματικό συνέδριο που έγινε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο εκφράστηκε ενδιαφέρον μεταξύ άλλων για τους τομείς του τουρισμού και της υγείας. “Είναι σημαντικό που η ειρήνη, η φιλία και η κατανόηση πρυτανεύουν στα Βαλκάνια και στις χώρες που μοιράζονται κοινά σύνορα”, τόνισε.

Πηγή: www.amna.gr