ΒΤΑ-Υπ. Άμυνας Βουλγαρίας: Η προσφορά των ΗΠΑ για μια δεύτερη παρτίδα οκτώ μαχητικών F-16 έχει παραληφθεί

Η Βουλγαρία έλαβε μια προσφορά από τις ΗΠΑ για την παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας οκτώ αεροσκαφών F-16 Block 70, δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Ντράγκομιρ Ζακόφ στους δημοσιογράφους, έπειτα από μια συνεδρίαση σήμερα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προϋπολογισμού και Οικονομικών. Επί του παρόντος η προσφορά εξετάζεται, δήλωσε προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει έως την 1η Νοεμβρίου.

Υπάρχει μια επιλογή για την παράταση της περιόδου της εξέτασης αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να συναινέσουν σε αυτό, δήλωσε ο Ζακόφ.

“Η προσφορά είναι συγκρίσιμη με την πρώτη (του 2019 για την πρώτη παρτίδα οκτώ μαχητικών) όσον αφορά την αξία (εκτιμώμενου κόστους 1,673 δισεκ. δολάρια) αλλά περιλαμβάνει ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο δυνατοτήτων, καθώς η Βουλγαρία έχει ήδη εμπειρία με την αμερικανική πλευρά. Ως εκ τούτου, η Βουλγαρία απολαμβάνει πολύ καλύτερους όρους συμβολαίου”, εξήγησε ο Ζακόφ. Επίσης διευκρίνισε ότι η τιμή είναι συγκρίσιμη σε δολάρια ΗΠΑ.

“Η Βουλγαρία επιτρέπεται πλέον να πραγματοποιεί πληρωμές με δόσεις. Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Μόνο στο πρώτο συμβόλαιο υπήρχε απαίτηση να καταβληθεί το σύνολο του ποσού. Τώρα, το ποσό μπορεί να καταβληθεί στο σύνολό του, αλλά μπορεί και να πληρωθεί με δόσεις”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Ζακόφ δήλωσε ότι η Τροποποίηση αριθ. 1 της Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής του 2019 μεταξύ της Βουλγαρίας και των ΗΠΑ για την απόκτηση αεροσκαφών F-16 Block 70 και της σχετικής υποστήριξης δεν θα αλλάξει τους συνήθεις γενικούς όρους για την παράδοση της πρώτης παρτίδας οκτώ αεροσκαφών F-16 Block 70 και τη συντήρησή τους. Η Τροποποίηση αριθμ. 1 την οποία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και πρότεινε την επικύρωσή της στο Κοινοβούλιο, επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς να αυξηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βουλγαρίας.

Τα πρώτα F-16 θα παραδοθούν στη Βουλγαρία το πρώτο τρίμηνο του 2025, τόνισε ο Ζακόφ προσθέτοντας ότι και τα οκτώ αεροσκάφη της πρώτης παρτίδας θα παραδοθούν εντός λίγων μηνών μετά από αυτό.

Το 2027, ή το 2028, το αργότερο, η Βουλγαρία θα έχει μια ολόκληρη μοίρα 16 ετοίμων επιχειρησιακά αεροσκαφών F-16 Block 70, τόνισε ο Ζακόφ.

Πηγή: www.amna.gr