Υπεγράφη η σύμβαση μετατροπής του αρχοντικού Σ. Αναργύρου, σε πολυχώρο Πολιτισμού

Σε πανηγυρική εκδήλωση στις Σπέτσες δρομολογήθηκε η αποκατάσταση του εμβληματικού αρχοντικού του Σωτ. Αναργύρου, με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του υπ. Πολιτισμού και του Ιδρύματος «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών» ενώ εγκαινιάστηκε και το ανακαινισμένο, προς χρήση ξενώνα, κτίριο «Δ».

Με την υπογραφή της σύμβασης, από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Π. Πετρακόπουλο, διατέθηκαν 2.497.36 ευρώ, από πόρους της Περιφέρειας για την αποκατάσταση του αρχοντικού και τη δημιουργία ενός σημαντικού πολιτιστικού πολυχώρου για τη φιλοξενία εκδηλώσεων και συναφών δράσεων.

Τα εγκαίνια του κτιρίου «Δ» -το οποίο εκσυγχρονίστηκε και μετατράπηκε σε ξενώνα με επιδοτήσεις του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων- τελέστηκαν από την υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Η πανηγυρική εκδήλωση έγινε με την παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κ. Κατσαφάδου, των βουλευτών Γ. Μελά, Ν. Μανωλάκου, Ν. Δούνια, των αντιπεριφερειαρχών Νήσων Β. Μπόγρη και Οικονομικών Ν. Πέππα, του δημάρχου Σπετσών Π. Λυράκη κ.ά.

Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και τη μετατροπή του αρχοντικού σε χώρο τέχνης και πολιτισμού. «Ενός εμβληματικού αρχιτεκτονικού μνημείου, που είναι στολίδι όχι μόνο για το νησί αλλά και την Αττική που για περισσότερα από 20 χρόνια είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και τη φθορά», όπως επισήμανε.

Υπογράμμισε ότι με τη σύμβαση με την οποία η «Περιφέρεια ανέλαβε περήφανα τη χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, του έργου» γίνεται πραγματικότητα ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του νησιού που αποτελεί πόλο έλξης των φίλων του πολιτισμού κάθε εποχή του χρόνου.

Υπενθύμισε ότι η οικία του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Σ. Αναργύρου, έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα.

«Για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ούτε πάρεργο. Αντιθέτως, είναι δημοκρατικό αγαθό και αποτελεί βασικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού μας», συμπλήρωσε. Ευχαρίστησε το υπουργείο Πολιτισμού για τον κοινό οραματισμό ανάδειξης του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού σε κάθε γωνιά της Αττικής, το ΔΣ του Ιδρύματος της Σχολής, που χάρη στην επιμονή του «ένα όνειρο δεκαετιών λαμβάνει σάρκα και οστά, καθώς και την αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσω Μπόγρη για τη διαρκή προσπάθειά βελτίωσης της ποιότητας ζωής στα νησιά.

Πηγή: www.amna.gr