Υπουργικό Συμβούλιο: Τί αποφασίστηκε για το επίδομα γέννησης και τις πορείες

Το νέο πλαίσιο για τις διαδηλώσεις, η χορήγηση του επιδόματος γέννησης και το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020 βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε, υπό τον πρωθυπουργό.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τις επαφές που είχε σε Μέση Ανατολή, Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι προχωράμε στην υπογραφή για τον EastMed, καθώς αυτό δείχνει τα αντανακλαστικά των κρατών της περιοχής, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας. Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Για τις εξελίξεις στην οικονομία και για το κοινωνικό μέρισμα ενημέρωση το υπουργικού συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως επεσήμανε, με βάση την τελική εικόνα θα καλυφθούν πάνω από 300.000 νοικοκυριά, οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από 1 εκατ., ενώ το ποσό φθάνει στα 215 εκατ. ευρώ και σημείωσε ότι είχαν ξεκινήσει με 175 εκατομμύρια για την κάλυψη 250.000 νοικοκυριών.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το νομοσχέδιο για τις πορείες, για το οποίο ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το νομοσχέδιο αφορά στον σεβασμό στο δημόσιο χώρο».

Εκτενής συζήτηση έγινε και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το επίδομα γέννησης, δηλαδή 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από το νέο έτος, όπου τονίστηκε το εισοδηματικό κριτήριο να αποκλείει τους πολύ πλούσιους καθώς πρόκειται για μέτρο δημογραφικής πολιτικής.

«Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές, που δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για μια καλύτερη ζωή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οποιαδήποτε παροχή θα χορηγείται με πρωτοβουλία της διοίκησης αυτόματα αρχής γενομένης από το επίδομα γέννησης.
Δηλαδή σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας θα πιστώνεται αμέσως, με το που γίνεται π.χ. μια γέννηση, χωρίς γραφειοκρατία.

Στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός έδωσε από μια μαύρη ατζέντα σε κάθε υπουργό ενόψει των εορτών (με τα αρχικά κάθε υπουργού), σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για το μπλοκάκι».

 

Πηγή: rthess.gr