Ζέρβας: Οι σκέψεις για τη νέα διοίκηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Οι σκέψεις Ζέρβα για το νέο σχήμα διοίκησης στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα στην προσπάθεια σχηματισμού της νέας διοίκησης.

Οι συναντήσεις έγιναν με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων που εκλέχθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο ακόμα και με αυτούς που δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία (π.χ. ΚΚΕ, Μένουμε Θεσσαλονίκη, Πόλη Ανάποδα).

Από τις συναντήσεις εξαιρέθηκαν οι Μάκης Κυριζίδης, Πέτρος Λεκάκης και Χάρης Αηδονόπουλος καθώς είχαν ταχθεί στο πλευρό του Κ. Ζέρβα προεκλογικά και υπάρχει πυκνή και συχνή συνομιλία.

Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στο προσωπικό γραφείο του κ. Ζέρβα στη Λεωφόρο Νίκης και δεν είχαν θεσμικό ρόλο αλλά ήταν περισσότερο προσωπικές ενώ κράτησαν από μισή μέχρι μία ώρα.

Συμπεράσματα

Συνεργάτες του νέου δημάρχου υποστηρίζουν ότι το κλίμα ήταν με όλους θετικό, με ορισμένους ιδιαιτέρως θετικό ενώ φαίνεται πως δεν υπάρχουν έντονες διαφορές στις προγραμματικές θέσεις με αρκετούς εξ αυτών.

Όλοι φέρεται να αναγνωρίζουν τη δυναμική του εκλογικού αποτελέσματος  και αυτονόητα αναγνωρίζουν τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της νέας διοίκησης.

Οι περισσότεροι διάκεινται θετικά προς τη νέα υπό διαμόρφωση διοίκηση και προσανατολίζονται σε μία εποικοδομητική στάση στη νέα περίοδο υπερψηφίζοντας ό,τι κρίνουν πως κινείται προς θετική κατεύθυνση.

Με τους επικεφαλής που υπάρχει προγραμματική σύγκλιση και κοινός πολιτικός τόπος, υπάρχει ανοιχτή η πιθανότητα στελέχη των παρατάξεών τους να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα. Δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές που θα εμπόδιζαν μία τέτοια εξέλιξη. Τα πρόσωπα που ενδεχομένως να προταθούν από τον κ. Ζέρβα είναι στη διακριτική του ευχέρεια και θα πληρούν τις πολιτικές προϋποθέσεις που θέτει ο ίδιος.

Κάθε συνεργασία, τονίζει το περιβάλλον του κ. Ζέρβα, θα εδράζεται σε μία προγραμματική και πολιτική συμφωνία που ως γενικότερο πλαίσιο θα περιγράφει προτεραιότητες, ιεραρχήσεις και βασικές γραμμές της νέας διοίκησης. Σε αυτή τη διαδικασία θα υπάρχει χώρος για βελτιώσεις και νέες προσεγγίσεις καθώς είναι μία διαδικασία σύγκλισης και όχι επιβολής. Στόχος είναι η διαμόρφωση μίας λειτουργικής διοίκησης που θα πετύχει τους στόχους της προς όφελος δημοτών και κατοίκων

Με τις παρατάξεις που υπάρχει μεγάλη πολιτική και προγραμματική απόσταση ή που για πολιτικούς λόγους δεν επιθυμούν, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις, δεν θα υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο συμμετοχής στη νέα διοίκηση όμως οι προσωπικές και πολιτικές σχέσεις παραμένουν άριστες. Άλλωστε ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας απομειώνει τη βαρύτητα ιδεολογικών προσεγγίσεων και διαμορφώνει πολλά πεδία όπου η συμφωνία είναι εφικτή.

Τέλος, παρατηρήθηκε σύμπτωση απόψεων για πολλά σημεία που έχουν έναν επείγοντα χαρακτήρα.

 

Καμία δέσμευση σε κανέναν

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης διατηρεί την δυνατότητα πρωτοβουλιών καθώς το 67% της δεύτερης Κυριακής του δίνει  την ευχέρεια διαμόρφωσης των εξελίξεων.

Επιπρόσθετα αναμένεται παράλληλα θεσμική νομοθετική παρέμβαση της νέας κυβέρνησης στην κατεύθυνση δημιουργίας λειτουργικών διοικήσεων στους ΟΤΑ. Ανακοινώσεις θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η νέα διοίκηση και καλυφθούν όλες οι θέσεις σε χρόνο που θα επιλέξει ο κ. Ζέρβας.

Τέλος, από το περιβάλλον του νέου δημάρχου διαμηνύουν πως δεν υπάρχουν  διεργασίες στη βάση προσωπικών ανταλλαγμάτων και διευθετήσεις με τέτοιο περιεχόμενο και πως δεν υπάρχουν δεσμεύσεις. «Ο κ. Ζέρβας θα διαμορφώσει τη νέα διοίκηση με βάση το σχεδιασμό του. Το νέο διοικητικό σχήμα θα αντανακλά το πνεύμα της πολιτικής πρότασης που επέλεξαν οι Θεσσαλονικείς και θα είναι το πλέον κατάλληλο για την επίτευξη των προγραμματικών στόχων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: thessnews.gr