Χειρουργική επέμβαση χρειάζεται ο Ντ. Ρογκόζιν μετά τον τραυματισμό του στο Ντονέτσκ

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε χθες Πέμπτη πως θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση μετά τον τραυματισμό του σε έκρηξη σε τομέα ελεγχόμενο από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, που προστέθηκε σε σειρά επιθέσεων εναντίον αξιωματούχων προσκείμενων στη Μόσχα εν μέσω του πολέμου.

Νωρίτερα χθες, οι αρχές σε τομέα ελεγχόμενο από τους Ρώσους στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας ανέφεραν πως τοπικός αξιωματούχος σκοτώθηκε σε επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες.

Ο κ. Ρογκόζιν, πρώην επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ιδρυτής ακροδεξιού πολιτικού κόμματος, παρέχει συμβουλές για στρατιωτικά ζητήματα στις δύο ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που η Μόσχα ανακοίνωσε φέτος πως προσάρτησε.

Τραυματίστηκε προχθές Τετάρτη, όταν το ουκρανικό πυροβολικό βομβάρδισε ξενοδοχείο όπου βρισκόταν στη Ντονέτσκ, πόλη που ελέγχουν οι φιλορώσοι από το 2014, όταν ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

«Έχω τραύματα, ένα κομμάτι μέταλλο 8 χιλιοστά επί έξι χιλιοστά μπήκε πάνω από τη δεξιά ωμοπλάτη», ανέφερε ο ρώσος πολιτικός μέσω Telegram. «Θα χρειαστεί να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση. Άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά μου επίσης χτυπήθηκαν».

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο συνεργάτη του κ. Ρογκόζιν, πως θα διακομιστεί στη Μόσχα, αφού οι γιατροί στη Ντονέτσκ κρίνουν ότι το να γίνει η επέμβαση εκεί ενέχει κινδύνους.

Αξιωματούχοι είπαν πως το ξενοδοχείο χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που είχε οργανώσει ο Ντμίτρι Ρογκόζιν. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στη Χερσώνα, φιλορώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ο Αντρέι Στέπα, στέλεχος της αυτοδιοίκησης, σκοτώθηκε σε επίθεση που απέδωσαν σε «ουκρανούς τρομοκράτες».

Επίσημα, δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο για κανένα από τα δύο συμβάντα από τις ουκρανικές αρχές.

Ουκρανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τον Αντρέι Στέπα συνεργάτη των ρωσικών δυνάμεων κατοχής.

Ο θάνατός του προστίθεται σε αυτούς άλλων αξιωματούχων υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες, πιθανόν στο πλαίσιο επιχειρήσεων ανορθόδοξου πολέμου.

Τον Νοέμβριο ο Κίριλ Στρεμούσοφ, κορυφαίο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης που εγκαταστάθηκε από τη Μόσχα στη Χερσώνα, σκοτώθηκε σε τροχαίο και άλλοι αξιωματούχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε εκρήξεις βομβών.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο ορκίζεται πως θα ξαναπάρει με τα όπλα όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα αφότου εισέβαλαν την 24η Φεβρουαρίου, καθώς και τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς.

Πηγή: www.amna.gr