Προς μια πολιτιστική διαδρομή 27 μνημείων η ιστορία του Αποκόρωνα Χανίων

Τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας πολιτιστικής διαδρομής, που θα αναδεικνύει πλήρως το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του Αποκόρωνα Χανίων, δημιουργεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αποκόρωνα και το Πολυτεχνείο Κρήτης, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η σύμβαση υπεγράφη χθες στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρυδίου, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχαήλ Λαγουδάκη και την επιστημονική υπεύθυνη του έργου Αμαλία Κωτσάκη. Ο προϋπολογισμός της είναι 409.200 ευρώ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης και σταδιακή περάτωση σε 30 μήνες.

Σκοπός της σύμβασης είναι αφενός η ιστορική έρευνα για την τεκμηρίωση των 27 μνημείων που επελέγησαν να συγκροτήσουν την πολιτιστική διαδρομή στον Δήμο Αποκορώνου, αφετέρου η επιστημονική διερεύνηση και διάγνωση των αιτίων φθοράς των δομών τους, με στόχο την παραγωγή προτάσεων για την αποκατάσταση των κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου τους και για τις χρήσεις τους, κατά περίπτωση. Παράλληλα, στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η αναγνώριση συνδέσεων με το φυσικό περιβάλλον και προστατευόμενες περιοχές και ευρύτερα δίκτυα πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και συναρτήσεις με λειτουργικά δίκτυα χρήσεων γης και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό, με το οικιστικό δίκτυο και τα δίκτυα μεταφορών.

«Στην περιοχή του Αποκόρωνα έχει διατηρηθεί ένα μοναδικής σημασίας πολιτιστικό απόθεμα, περίπου 4.500 ετών, το οποίο συνδυάζεται με ένα απαράμιλλου κάλλους φυσικό περιβάλλον και πολύ σημαντική άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Όλα αυτά συνθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής, η οποία θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Σήμερα, κάνουμε το πρώτο βήμα. Περιμένουμε τη μελέτη, η οποία θα μας επιτρέψει την υλοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής, ενώ θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση επί μέρους μελετών για τα αρχαία και νεότερα μνημεία, τα οποία έχουν ανάγκη αποκατάστασης, ώστε να ενταχθούν στη συγκεκριμένη πολιτιστική διαδρομή», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο έργο αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και τους συνεργάτες τους, προκειμένου να δοθούν άμεσες λύσεις μετά την αποκάλυψη των ενετικών οχυρώσεων, επί των οποίων εδράζεται το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς. Είχε προηγηθεί αυτοψία υπηρεσιακού κλιμακίου του ΥΠΠΟΑ υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού. «Το έργο συνεχίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα, με παράλληλη προστασία των ενετικών οχυρώσεων. ‘Αλυτα τεχνικά θέματα δεν υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει καλή πίστη και συνεργασία. ‘Αμεσα ο δήμος προχωρεί σε σημειακή επικαιροποίηση της μελέτης, προκειμένου να μην υπάρξει ζημία στην ενετική οχύρωση. Το έργο συνεχίζεται κανονικά. Ένα μέρος του ενετικού προμαχώνα αναδεικνύεται, ώστε να είναι ορατό και προσιτό σε όλους. Αυτό που αρχικά φάνηκε ότι είναι πρόβλημα, στην πραγματικότητα είναι ένα πλεονέκτημα για την πόλη των Χανίων, που διαθέτει ένα εντυπωσιακό σύστημα οχυρώσεων. Οι οχυρώσεις των Χανίων αποτελούν μέρος σειριακής εγγραφής των ενετικών οχυρώσεων και άλλων πόλεων στον Εθνικό Κατάλογο, που αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια δημιουργίας φακέλου για εγγραφή των μνημείων αυτών στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε η Λ. Μενδώνη.

Πηγή: www.amna.gr