Ερευνητικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση του Κάστρου του Διδυμοτείχου

Τον τρόπο και τις μεθόδους αποκατάστασης του Κάστρου του Διδυμοτείχου, με στόχο την ανάδειξη και την ένταξή του στο περιβάλλον της πόλης, διερευνά το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Το ερευνητικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο 2024.

«Η ολιστική προστασία και η ισόρροπη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ακριτικές περιοχές, όπως ο Έβρος, αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα. Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, εκτός των έργων για την ανάδειξη της ρωμαϊκής πόλης της Πλωτινόπολης και την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζίτ, που ήδη είναι σε εξέλιξη, εντάσσουμε την αποκατάσταση και λειτουργική σύνδεση του Κάστρου του Διδυμοτείχου με τα άλλα μνημεία της πόλης», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας πως «στόχος μας είναι να αναδειχθούν οι είσοδοι του Κάστρου, οι διαδρομές μέσα σ’ αυτό, ο άμεσος περιβάλλων χώρος, αλλά και η οργανική ένταξη του στον ιστό της πόλης του Διδυμοτείχου. Στις εργασίες περιλαμβάνονται η έρευνα για την ιστορική, αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, η ανάλυση και αποτύπωση του συνόλου του μνημείου και η εξέταση της παθολογίας του, ως συνόλου, αλλά και των επιμέρους τμημάτων του. Διερευνάται η διαχρονική και συγχρονική σχέση του μνημειακού συνόλου με τον αστικό ιστό που το περιβάλλει. Στρατηγική μας στόχευση είναι να διασώσουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστική ταυτότητα του Διδυμοτείχου, στη μεγάλη διαχρονία του», συμπλήρωσε η υπουργός.

Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟ, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το Διδυμότειχο ήταν σημαντικό εμπορικό, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο. Η σπουδαία γεωστρατηγική του θέση το έκανε ορόσημο από τους αρχαίους χρόνους. Σε αυτό συνετέλεσε η ισχυρή του οχύρωση, με τείχη μεγάλου πάχους που διαμόρφωσαν τον περίβολο του κάστρου. Σήμερα, ο περίβολος διατηρείται στο μεγαλύτερο μήκος του. Μέσα στον περίβολο υπάρχουν διάσπαρτες λαξευμένες σπηλιές, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως τμήματα κατοικιών. Στην περίμετρο των τειχών, μήκους 1 χλμ., βρίσκονται συνολικά 24 πύργοι. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, τα τείχη του Διδυμοτείχου ανακατασκευάστηκαν επί Ιουστινιανού και ενισχύθηκαν το 751 μ.Χ., επί Κωνσταντίνου Ε’ και αργότερα το 1303.

Από το 1713 ως το 1714, στο Κάστρο του Διδυμοτείχου διέμενε σε κατάσταση ημιαιχμαλωσίας ο Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΒ΄. Μέσα στον περίβολο του Κάστρου υπάρχει ένα μικρό πέτρινο ναΐδριο και η σημερινή αρμενική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Σουρπ Κεβόρκ). Είναι κτισμένη στη θέση του βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου του Παλαιοκαστρίτη, όπου στις 26 Οκτωβρίου του 1341, στέφτηκε αυτοκράτορας ο Ιωάννης Στ’ Καντακουζηνός.

 

Ε.Μ.

Πηγή: www.amna.gr