Εβδομάδα πωλήσεων για το σύσπορο βαμβάκι με βάση τη διεθνή εικόνα της αγοράς

Με υποδειγματική σοβαρότητα αξιολογούν τα 24ωρα οι βαμβακοκαλλιεργητές το ενδεχόμενο κλεισίματος της τιμής για το σύσπορο βαμβάκι που έχουν παραδόσει στα εκκοκκιστήρια, με αφορμή το ανοδικό ξέσπασμα στο οποίο επιδόθηκε το χρηματιστήριο βάμβακος της Νέας Υόρκης τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Με τον δείκτη να πετυχαίνει αλλεπάλληλα limit up (υποχρεωτική διακοπή συνεδρίας σε άνοδο 4 σεντς), η τιμή για το σύσπορο στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 76 λεπτά το κιλό παραδοτέα και πλέον τα συμβόλαια Δεκεμβρίου βρίσκονται στην περιοχή των 87,50 σεντς η λίμπρα, λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του.

Στις 23 Νοεμβρίου, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου λήγουν και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στα συμβόλαια Μαρτίου του 2023, τα οποία αυτήν τη στιγμή διαπραγματεύονται στα 85,80 σεντς η λίμπρα. Σε αυτήν τη συνθήκη, αρκετοί πλέον εξαιτάζουν το ενδεχόμενο να φιξάρουν την τιμή, με την απόφαση να είναι πιο εύκολη για όσους κατάφεραν να προπωλήσουν κάποιες ποσότητες όσο ακόμα η αγορά κινούταν αρκετά πάνω από τα 90 λεπτά το κιλό.

Βέβαια, στις 9 Νοεμβρίου, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, αναμένεται να δημοσιεύσει την επόμενη έκθεση προσφοράς και ζήτησης και δεν αποκλείεται τα πορίσματα της έκθεσης, να φέρουν ξανά αναταραχές στον χρηματιστηριακό δείκτη, ειδικά όσο διατηρούνται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και κατ’ επέκταση της δυναμικής της κατανάλωσης βάμβακος.

Σύμφωνα πάντως με διεθνείς αναλυτές, δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις αυτόν το μήνα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια διαπίστωση περί μείωσης της παραγωγής, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα έδινε ανάσες στην αγορά, έπειτα από την αξιόλογη κούρσα που σημείωσε τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες η τιμή στα συμβόλαια Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν κατά 15 περίπου σεντς η λίμπρα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, στην ελληνική αγορά το σύσπορο είχε πέσει ακόμα και κάτω από τα 65 λεπτά το κιλό.

Έπειτα από μια τέτοια ανοδική αντίδραση, σε μια ομολογουμένως υπερπουλημένη αγορά, είναι λογικό να σημειωθεί μια οπισθοχώρηση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι κανένας δεν περίμενε το ράλι να φέρει την αγορά τόσο κοντά στα 90 σεντς η λίμπρα πριν το πέρασμα στα συμβόλαια Μαρτίου.

Εκτεθειμένα σε θέσεις short τα funds

Μέχρι ένα βαθμό, η ισορροπία που διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο βάμβακος αποδίδεται στις πολλές ανοιχτές θέσεις υπέρ της πτώσης, οι οποίες με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να βρίσκονται μερικές ημέρες πριν από τη λήξη τους, υποχρέωσαν τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την τοποθέτηση, είτε να δώσουν εντολή κλεισίματος (δηλαδή αγοράς) είτε να μεταφέρουν τη θέση τους στα συμβόλαια Μαρτίου, κάτι που επίσης συνεπάγεται άνοδο, δεδομένης της πολύ μικρής διαφοράς ανάμεσα στις τιμές των δύο συμβολαίων.

Η αγορά έδειξε επανειλημμένα πως τα χαμηλά των 70 με 72 σεντς η λίμπρα, είναι ένα επίπεδο το οποίο δεν μπορεί να διασπάσει πτωτικά. Συνεπώς όσοι πόνταραν στην περαιτέρω πτώση (οι αποκαλούμενοι σορτάκιδες), χρειάστηκε αναπόφευκτα να αγοράσουν συμβόλαια ωθώντας την αγορά σε άνοδο. Με άλλα λόγια, οι πιέσεις και η πτώση που κατέγραψε από τον Αύγουστο μέχρι και πριν από λίγες ημέρες η αγορά βάμβακος, βρέθηκαν στο σημείο του παράλογου και η αποκατάσταση της ισορροπίας είδε τις τιμές να δοκιμάζουν τα 88 σεντς η λίμπρα, με τον στόχο αρκετών αναλυτών να μπαίνει στα 90 σεντς στις αρχές του 2023.

Πηγή: www.agronews.gr