Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου “Αρίστη Παγιατάκη-Η Πρώτη” του Βαγγέλη Πλάκα, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία

Η σχέση της γυναίκας με την πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης – παρουσίασης του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα με τίτλο “Αρίστη Παγιατάκη-Η Πρώτη” (εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία),  που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου (5/11) στην κατάμεστη αίθουσα Timber Hall του ξενοδοχείου Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη.

Πλήθος κόσμου, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, πολιτευτές, αναγνώστες, συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι του συγγραφέα, κατέκλυσαν την αίθουσα δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα επιβράβευσης όχι μόνο του συγγραφικού έργου του Βαγγέλη Πλάκα αλλά και της συνολικής διακεκριμένης παρουσίας του στη δημοσιογραφία, στα ΜΜΕ και γενικότερα στις δράσεις και παρεμβάσεις πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, και στο ρόλο της γυναίκας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το πάνελ της εκδήλωσης πλαισίωσαν γυναίκες από τον χώρο της

 

κεντρικής πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτοδιοίκησης: η κ. Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η κ. Κατερίνα
Νοτοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μελίνα Δερμεντζοπούλου, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η κ. Ελένη Φύκα, γενική γραμματέας Δήμου Καλαμαριάς, η κ. Πέννυ Δαλαμπούρα, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, η κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου, πρώην βουλευτής, η κ. Μαρίνα Καλαϊτζή, συντονίστρια Women Act στη Θεσσαλονίκη.

Συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Κανατάκη.

Ο κ. Γιάννης Μπελενιώτης, καλωσόρισε τους παρεβρισκόμενους, εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης και ο κ. Φώτης Κουτσαμπάρης, εκ μέρους του Οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία, φορείς που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση.

«Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και της χώρας»

Στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα  παρουσιάζεται η ιστορία της Αρίστης Παγιατάκη, η οποία σε ορισμένες αναφορές χαρακτηρίζεται ως «η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και της χώρας». Η Αρίστη Παγιατάκη ήρθε πρώτη σε ψήφους στις δημοτικές εκλογές του 1951, αλλά τελικά δεν ανέλαβε τα δημαρχιακά καθήκοντα μετά από ένα πολιτικό θρίλερ που απασχόλησε ακόμη και τον τότε πρωθυπουργό της χώρας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο συγγραφέας «Ήταν, όμως, πρώτη σε πολλά. Πρώτη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την πρωτιά εκείνων των εκλογών, ήταν πρώτη διευθύντρια ινστιτούτου και κλινικής, πρωτοπόρα στην
ιατρική επιστήμη, στην κοινωνική δράση και το γυναικείο κίνημα αλλά και «η πρώτη γυναίκα οδηγός», όπως υπερηφανευόταν ο γιος της, γνωστός δημοσιογράφος, Σπύρος Παγιατάκης». Σύμφωνα με τον ίδιο «Η Αρίστη Παγιατάκη είναι ένα πρόσωπο που αξίζει μια θέση στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, της αυτό διοίκησης, της ιατρικής επιστήμης και του γυναικείου κινήματος».

Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες, έγγραφα, δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, από τα αρχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Κέντρου Ιστορίας, του Αρχείου Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Τομέα ΜΝΕΣ του Α.Π.Θ. και από το Αρχείο της οικογένειας, μαρτυρίες, τα οποία  συγκέντρωσε ο συγγραφέας μετά από επισταμένη έρευνα.