Ιστορικό ρεκόρ για το Ελ. Βενιζέλος: 2,04 εκατ. επιβάτες τον περασμένο Ιούλιο

Σχεδόν τρία εκατομμύρια επιβάτες μέτρησε τον περασμένο Ιούλιο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με την αύξηση σε σχέση με πέρυσι να καταγράφεται περιορισμένη, ωστόσο τα στοιχεία επιφυλάσσουν μια θετική εξέλιξη. Η διακίνηση των επιβατών εξωτερικού ήταν αυτή που κατέγραψε ρυθμό αύξησης ρεκόρ τον ίδιο μήνα, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του αεροδρομίου εξυπηρετήθηκαν σε διάστημα ενός μήνα πάνω από 2 εκατ. επιβάτες εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, οι επιβάτες εξωτερικού έφτασαν τα 2,06 εκατ. Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2018 όταν είχαν διακινηθεί 1,96 εκατ. επιβάτες. Συνολικά ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εξυπηρέτησε τον Ιούλιο 2,98 εκατ. επιβάτες έναντι 2,85 εκατ. επιβατών τον ίδιο μήνα του 2018. Το πρόσημο ήταν μεν θετικό, καθώς αυξήθηκε η συνολική κίνηση κατά 4,5%, ωστόσο θεωρείται από στελέχη της αγοράς περιορισμένη, αν και αναμενόμενη. Ως προς τους  διεθνείς επιβάτες αυτοί σημείωσαν άνοδο κατά 6,9% σε αντίθεση με τους επιβάτες εσωτερικού.  Οι ταξιδιώτες εσωτερικού εμφάνισαν μείωση κατά 0,7% (915.000 από 921.000) γεγονός το οποίο προκαλεί μια σχετική ανησυχία, καθώς είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αρνητικό πρόσημο στον ρυθμό διακίνησης επιβατών.

Η αγορά του εσωτερικού καταγράφει συνολικά σημάδια κόπωσης, καθώς κατά το 7μηνο του 2019 εμφανίζει αύξηση μόλις 3%.  Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου η κίνηση εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 9%, γεγονός το οποίο δίνει σημάδια αισιοδοξίας ως προς το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα. Ειδικότερα η κίνηση καταγράφει αύξηση κατά 810.000 επιβάτες, καθώς συνολικά το 7μηνο διακινήθηκαν 9,84 εκατ. επιβάτες έναντι 9,03 εκατ. επιβατών.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 14,24 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά τις καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς μέχρι τώρα καταγράφει, σε επίπεδο κίνησης εσωτερικού και εξωτερικού ο Φεβρουάριος (αύξηση 11,3%) και ακολουθεί ο Μάρτιος με 8,9% αύξηση επιβατικής κίνησης σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Πηγή: kathimerini.gr