Κάτι καλό ετοιμάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης στο ιστορικό κέντρο

Να βγάλει τα Άτομα με Αναπηρία από το τέλμα στο οποίο εξωθούνται ελλείψει δραστηριοτήτων, επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα παρουσιάσει νέες πολιτιστικές δραστηριότητες στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του makthes.gr από πηγές οι οποίες μετέχουν στον σχεδιασμό τους.

Πρόκειται για μαθήματα παραδοσιακών χορών στην ‘Α Δημοτική Κοινότητα τα οποία θα απευθύνονται σε Άτομα με Αναπηρία κάθε ηλικίας και θα ξεκινήσουν την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και θα σταματήσουν για το καλοκαίρι με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Βέβαια, θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο του 2020 με την έναρξη της επόμενης.

Στο πρακτικό κομμάτι, οι χοροί θα λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ά Δ.Κ. επί της οδού Προξένου Κορομηλά 36 «με δωρεάν συμμετοχή και σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων», αναφέρουν στο makthes.gr οι ίδιες πηγές.

Από την άλλη, πρόκειται δυστυχώς για την πρώτη δράση η οποία διοργανώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αφορά ΑμεΑ. «Τα ΑμεΑ αν δεν έχουν κουπόνι για να συμμετέχουν σε συλλόγους, ή αν δεν φοιτούν σε σχολείο δεν έχουν τι να κάνουν» με αποτέλεσμα να παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν πως γονείς υπερθεμάτισαν την παντελή έλλειψη εκδηλώσεων στη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, η οποία σχεδιάζει μία σειρά δράσεων στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής.

Από το… δέντρο στο δάσος

Το πρόβλημα των λειψών δομών δεν περιορίζεται όμως μόνο στις ασχολίες των ΑμεΑ, αντιθέτως επεκτείνεται και σε βασικές υποδομές όπως στην Παιδεία. Σε αυτό το πλαίσιο, βάσει πηγών του makthes.gr, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τα συναρμόδια τμήματα επεξεργάζονται την υποβολή πρότασης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, για την κατασκευή του πρώτου, στον δήμο, παιδικού σταθμού για ΑμεΑ.

Το γεγονός μάλιστα ότι σήμερα δεν υφίσταται τέτοια δομή αποτελεί όνειδος, δεδομένου ότι τα παιδιά που ζουν με κάποιο είδος αναπηρίας κλείνονται στο σπίτι τους, τουλάχιστον μέχρι τα τέσσερα έτη, οπότε ξεκινά το νηπιαγωγείο.

Αυτή τη στιγμή η διοίκηση Ζέρβα εξετάζει δύο χώρους οι οποίοι μπορούν, δυνητικά, να υποδεχθούν τον παιδικό σταθμό για ΑμεΑ. Πρόκειται για έναν χώρο στη Νέα Ραιδεστό του δήμου Θέρμης και για ένα αδόμητο οικόπεδο έξι στρεμμάτων στο Πανόραμα του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Να σημειωθεί ότι και οι δύο χώροι ανήκουν στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος άμεσα ενώ εκείνος στο Πανόραμα εμμέσως, καθώς ανήκει στο δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» το οποίο αποτελεί ξεχωριστή νομική οντότητα, ωστόσο υπάγεται στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα συν τα πλην για την ανέγερση ειδικού παιδικού σταθμού

Ειδικά σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Νέας Ραιδεστού, ο χώρος πληροί τις προδιαγραφές για την κατασκευή παιδικού σταθμού, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει κτήριο με αυλή και προδιαγραφές για ΑμεΑ.

Σχετικά με το οικόπεδο στο Πανόραμα, οι πηγές του makthes.gr σημειώνουν ότι ο Κ. Ζέρβας έχει δεχθεί εισηγήσεις για την αξιοποίησή του με κοινωνικό πρόσημο. Οι προτάσεις αφορούν είτε την ανέγερση του εν λόγω παιδικού σταθμού, είτε μίας δομής για τυφλούς, είτε για την κατασκευή ενός γηροκομείου για ΑμεΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν επιλεγεί ο χώρος στη Νέα Ραιδεστό για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού για ΑμεΑ, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να κατασκευαστεί και άλλη κοινωνική δομή στο οικόπεδο του Πανοράματος. Άλλωστε, στο επόμενο ΕΣΠΑ θα δοθεί έμφαση στην κοινωνική πολιτική, οπότε υπάρχει πρόσφορο έδαφος, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, στην περίπτωση που επιλεγεί το οικόπεδο ιδιοκτησίας «Αγ. Στυλιανού», το Διοικητικό Συμβούλιο του βρεφοκομείου πρέπει να γνωμοδοτήσει θετικά, προτού ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές.

 

Πηγή: makthes.gr