Μάρδας στο αναπτυξιακό φόρουμ του ΕΕΘ: Τα capital controls δεν δημιούργησαν πρόβλημα

«Τα capital controls δεν δημιούργησαν πρόβλημα, δεν δημιούργησαν πρόβλημα στις εξαγωγές, τη ναυτιλία, τις επιχειρήσεις, υποστήριξε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας μιλώντας σε ένα ακροατήριο μικρομεσαίων επιχειρηματιών προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους.

Μιλώντας στο 2ο αναπτυξιακό φόρουμ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Μάρδας ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα μεγαλούργησε με τα capital controls των δεκαετιών του ’60 του’70 του ’80 και του ’90» επειδή τότε ίσχυαν περιορισμοί στην εξαγωγή συναλλάγματος. Υποστήριξε ότι τα capital controls δεν δημιούργησαν πρόβλημα ρευστότητας, γιατί οι επιχειρηματίες μπορούσαν να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά δημιούργησε πρόβλημα σε όσους… ήθελαν να κάνουν συναλλαγές «μαύρα».

Οι φράσεις του αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από το κοινό, που φώναζαν «θα μας τρελάνεις;», «έχεις θράσος», «για αυτό χάσατε, γιατί είχατε αυταπάτες». Ένας επαγγελματίας φώναζε ότι έκλεισε την επιχείρησή του και ο κ. Μάρδας του έλεγε ότι αυτό συνέβη γιατί δεν είχε ρευστότητα και όχι λόγω των capital controls.

Πριν από τις απόψεις αυτές που προκάλεσαν τις αντιδράσεις ο κ. Μάρδας είχε πει ότι ναι μεν οι φόροι πρέπει να μειωθούν αλλά «όποιος όμως πιστεύει ότι μόνο έτσι θα έρθουν επενδύσεις στη χώρα πλανάται πλάνη οικτρά», γιατί «υπάρχουν 106 άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη». Επίσης, αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για τους φόρους, σχολίασε ότι «οι έμμονες ιδέες σκοτώνουν». Είπε ακόμη ότι αν δεν υπάρξουν πολιτικές για τη μείωση της φτώχιας «θα έχουμε κίτρινα γιλέκα στην Ελλάδα». Αναφερόμενος στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είπε ότι «ως κυβέρνηση δώσαμε 36 χρηματοδοτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις, μακάρι να τα εμπλουτίσει η κυβέρνηση».

 

Πηγή: makthes.gr