Ορκωμοσία νέων Αιρετών: Πότε και που θα πραγματοποιηθεί

Ανάποδα γυρίζει σε δέκα μέρες η «κλεψύδρα» για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου την 1η Σεπτεμβρίου οι νέες διοικήσεις που εξελέγησαν στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, να αναλάβουν τα καθήκοντα τους. Περιφερειάρχης, περιφερειακό συμβούλιο, δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια ετοιμάζονται για την ορκωμοσία τους, (με πολιτικό και θρησκευτικό όρκο), με τις τελετές να αρχίζουν από την προσεχή Κυριακή και να ολοκληρώνονται στα τέλη του μήνα.

Την αυλαία των τελετών ανοίγει σήμερα ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου ορκίζεται στις 6 το απόγευμα, στο δημαρχείο Νεάπολης – Συκεών (πρώην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου, αυλόγυρος δημαρχείου), στη συμβολή των οδών Στρ. Στεφ. Σαράφη και Ι. Μιχαήλ 1, στις Συκιές, με τους συμβούλους να δίνουν το θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο.

Την ορκωμοσία θα τελέσει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τις νέες Περιφερειακές Αρχές όσο και για τις Δημοτικές η θητεία τους θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2023. Κατά την πρώτη συνεδρίαση των νέων δημοτικών συμβουλίων, μετά την 1η Σεπτεμβρίου, το σώμα θα εκλέξει χωριστά και με μυστική ψηφοφορία τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του.

Μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης θα εκλεγούν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Πανομοιότυπη είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και στις Περιφέρειες. Και σε αυτή την περίπτωση, την 1η Σεπτεμβρίου, θα εκλεγούν οι νέοι πρόεδροι, αντιπρόεδροι και γραμματείς της εκάστοτε περιφερειακής Αρχής. Στη συνέχεια θα γίνει μυστική ψηφοφορία για τη στελέχωση της Οικονομικής Επιτροπής κάθε Περιφέρειας.

Θα δώσουν όρκο στους κήπους

Στους κήπους του κτιρίου της περιφέρειας, στη βίλα Αλλατίνη, όπως είχε γίνει και το 2014, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου η τελετή ορκωμοσίας του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και των μελών του νέου περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Την επόμενη ημέρα, το μεσημέρι της Κυριακής 1ης Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή των συλλογικών οργάνων, δηλαδή του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής, ενώ βάσει του «Κλεισθένη» η εκλογή των υπολοίπων οργάνων της μητροπολιτικής επιτροπής και των άλλων επιτροπών προβλέπεται να γίνει σε επόμενη ημερομηνία.

Σύμφωνα πάντως με απόφαση του περιφερειάρχη, οι υπηρεσίες της ΠΚΜ εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, ενώ μέχρι και αυτές τις μέρες συνεδρίαζαν όλα τα συλλογικά όργανα (οικονομική επιτροπή, περιφερειακό συμβούλιο κ.ά.).

Στους Δήμους

Την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 11.30 το πρωί στο «Καραπάντειο» Πολιτιστικό Κέντρο θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Λάζαρου Κυρίζογλου και των μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο.

Την ίδια μέρα και ώρα 20.00 στα Λουτρά Λαγκαδά θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Ιωάννη Ταχματζίδη, του νέου δημοτικού συμβουλίου και των τοπικών συμβουλίων του δήμου Λαγκαδά.

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, θα ορκιστεί ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και οι νέοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης. Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία μικρή δεξίωση στον αύλειο χώρο του κτιρίου.

Σε μήνυμά του, ενόψει της τελετής ορκωμοσίας, ο κ. Ζέρβας δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως ξεκινάει μια νέα σελίδα για το δήμο Θεσσαλονίκης. «Η νέα δημοτική αρχή, που επέλεξαν οι δημότες της πόλης και εκλέχθηκε και με τη δική σας στήριξη, αναλαμβάνει από την 1η Σεπτεμβρίου τη διοίκηση του δήμου, με στόχο να κάνει τη Θεσσαλονίκη μία πόλη που αξίζει να ζεις, να εργάζεσαι και να επισκέπτεσαι. Θα είναι τιμή και χαρά να σας έχω δίπλα μου σε αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή».

Την ίδια μέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης στις 19.00 μ.μ θα γίνει η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης καθώς και των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Επίσης, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού, των νέων δημοτικών συμβούλων και των νέων μελών των κοινοτικών συμβουλίων. Η τελετή ορκωμοσίας της διοίκησης Μανδαλιανού θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο Ευόσμου στις 6.30 μ.μ. από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα.

Στο δήμο Καλαμαριάς η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη, θα γίνει την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία για τη διεξαγωγή της πρώτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα γίνει η εκλογή νέου προεδρείου και εκλογής μελών των επιτροπών.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου. Ειδικότερα, η τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος δημάρχου Παντελή Τσακίρη όπως επίσης των δημοτικών συμβούλων αλλά και των τοπικών συμβούλων που αναδείχθηκαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στο κτίριο «Παύλος Μελάς» (Μακεδονικού Αγώνα 7). Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει και η πρώτη συνεδρίαση, όπου θα γίνει η εκλογή προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και των διαπαραταξιακών επιτροπών, οικονομικής και ποιότητας ζωής.

Την Τρίτη 27 Αυγούστου θα ορκιστεί και το νέο δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά. Η τελετή θα γίνει στις 8 το βράδυ, στο δημοτικό θέατρο «Χρήστος Τσακίρης», ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή προεδρείου του δ.σ. και των επιτροπών.

Στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και το νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου θα ορκιστούν την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 20:00 στο αμφιθέατρο του δημαρχείου.

Στο δήμο Χαλκηδόνος το νέο δημοτικό συμβούλιο και ο νέος δήμαρχος Αναγνωστόπουλος Σταύρος θα ορκιστούν στις 30 Αυγούστου στις 19:30 το απόγευμα.

Πηγή: makthes.gr