Προσγείωση στις τιμές αζωτούχων και κάμψη σε όλα τα λιπάσματα μετά τη διόρθωση στη διεθνή αγορά ενέργειας

Χρόνος προσαρµογής, ένας ήπιος χειµώνας και η αναπόφευκτη µείωση της ζήτησης, έχουν ρίξει σηµαντικά τις τιµές στους βασικούς τύπους λιπασµάτων από τα ιστορικά υψηλά της προηγούµενης άνοιξης.

Στην περίπτωση της ουρίας και των λιπασµάτων φωσφόρου (DAP), η αποκλιµάκωση των τιµών είναι της τάξης του 43,8% και 34% αντίστοιχα, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσµιας Τράπεζας.

Συγκεκριµένα, ένας τόνος φωσφορικού λιπάσµατος (DAP) διαµορφώνει πλέον µέση τιµή κάτω από τα 625 δολάρια ο τόνος έναντι των 954 δολαρίων πέρυσι την άνοιξη ή των 625 δολαρίων µόλις πριν από µερικούς µήνες, το φθινόπωρο του 2022.

Ακόµα πιο έντονη και σε άµεση συνάρτηση µε τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, διαφαίνεται η αποκλιµάκωση στις τιµές της ουρίας και των αζωτούχων λιπασµάτων. Έχοντας πατήσει η τιµή της ουρίας τα 925 δολάρια ο τόνος τον περασµένο Απρίλιο του 2022, εδώ και µερικές εβδοµάδες διαπραγµατεύεται γύρω από τα 520 δολάρια σύµφωνα µε τα στοιχεία της Παγκόσµιας Τράπεζας. Τα επίπεδα αυτά είναι 100 περίπου δολάρια κάτω από τις τιµές που σχηµατίστηκαν το φθινόπωρο του 2021, όταν η ενεργειακή κρίση άρχισε να τίθεται εκτός ελέγχου και να ανατρέπει τα κοστολόγια σε πολλές µονάδες παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η κατάσταση κλιµακώθηκε µε την έναρξη του πολέµου πριν από 11 µήνες.

Βέβαια, οι σηµερινές τιµές στην αγορά λιπασµάτων παραµένουν από 100 (DAP) έως 200 δολάρια (ουρία) πάνω σε σχέση µε την εικόνα που είχε η αγορά στα τέλη του 2020, όταν ξεκίνησε ο ανοδικός υπερκύκλος στις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων, εν µέσω της κρίσης στην παγκόσµια αλυσίδα εφοδιασµού, όταν οι τιµές µίσθωσης για τα κοντέινερ πενταπλασιάστηκαν γλείφοντας τα 11.000 δολάρια (δείκτης FBX).

Εστιάζοντας πιο αναλυτικά στους παράγοντες που οδήγησαν στην αποκλιµάκωση των τιµών λιπασµάτων, ειδικά στην περίπτωση της Ευρώπης, φαίνεται πως η καλύτερη προσαρµογή της αγοράς ενέργειας στο νέο τοπίο που αιφνιδιαστικά διαµόρφωσε ο πόλεµος (στροφή στο υγροποιηµένο φυσικό αέριο), ήδη αποδίδει. Στους αστάθµητους παράγοντες, εκ των υστέρων µπαίνουν και οι καιρικές συνθήκες, αφού ο ήπιος χειµώνας που έχει κάνει ως τώρα στην Ευρώπη, άφησε ανέγγιχτα τα αποθέµατα φυσικού αερίου, ενθαρρύνοντας την επαναλειτουργία αρκετών µονάδων που είτε είχαν βάλει προσωρινό λουκέτο, είτε είχαν περιορίσει σε άνω του 50% ποσοστό, την παραγωγικότητα τους.

Πηγή: www.agronews.gr