Σέιχ Σου: Κόπηκε πάνω από το 80% των άρρωστων δέντρων

Πριν δύο ημέρες ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή που συντελείται στο Σέιχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο, ωστόσο σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης τονίζει ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου γίνεται βάσει σχεδίου, με προσοχή και επαγγελματισμό.

Συγκεκριμένα, με «σχέδιο και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος παγκόσμιας εμβέλειας που εντείνεται λόγω και της κλιματικής αλλαγής» προχωρά, σύμφωνα με ανακοίνωση για τις εργασίες αντιμετώπισης των προσβεβλημένων δέντρων από τα φλοιοφάγα έντομα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, «παρά τα όποια προβλήματα από “οικολογούντες”, όψιμους εντομολόγους και καταστροφολόγους χάριν πρόσκαιρων μικροπολιτικών συμφερόντων».

«Οι εργασίες υλοτομίας και απομάκρυνσης έγιναν και γίνονται με μεγάλη προσοχή, επαγγελματισμό και τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα έτσι ώστε να μην υπάρξει επιπλέον βλάβη του οικοσυστήματος. Αρωγοί σ’ αυτό το εγχείρημα ήταν όλο το επιστημονικό προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών της ΑΔΜΘ και ειδικοί επιστήμονες των Ινστιτούτων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, καταρτίστηκε από τις αρχές Ιουνίου σχέδιο δράσης των Δασικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με επιστήμονες – εντομολόγους του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, το οποίο και τηρήθηκε αυστηρά παρά τα κατά καιρούς προβλήματα συνθηκών και πόρων. Στις 20 Ιουλίου είχε ήδη ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος (άνω του 80%) των υλοτομιών παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, μισθώθηκαν θρυμματιστικά μηχανήματα, τα οποία προχώρησαν σε θρυμματισμό των υπολειμμάτων σε όλα τα τμήματα που υλοτομήθηκαν. Οι εργασίες αυτές διεκόπησαν για πέντε μέρες και θα επανεκκινηθούν τη Δευτέρα 19 Αυγούστου.

«Επειδή όμως», σημειώνεται σχετικά, «όπως είχαμε διαπιστώσει εμπειρικά και από άλλες πληγείσες περιοχές παρά την υλοτόμηση των προσβεβλημένων ατόμων, μετά την πάροδο κάποιου χρόνου, εμφανίζονται και άλλα, η ομάδα των υλοτόμων θα επανέλθει στις συστάδες για να εντοπίσει και να υλοτομήσει τα προσβεβλημένα άτομα που δεν είχαν εκδηλώσει την προσβολή στην πρώτη φάση των υλοτομιών».

Επιπλέον, η Δ/νση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε αυτοψίες στις πληγείσες και υλοτομηθείσες εκτάσεις και ολοκληρώνει τη σύνταξη μελέτης για την εκτέλεση αναδάσωσης με φύτευση των κατάλληλων κατά περίπτωση φυτών.

 

Πηγή: makthes.gr