ΒΤΑ: Η Σόφια διαβεβαιώνει την ΕΕ ότι κανένας Ρώσος που υπόκειται σε κυρώσεις δεν ζητεί χρυσό διαβατήριο

Η Βουλγαρία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι πολίτες που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλει αίτηση για βουλγαρική υπηκοότητα με αντάλλαγμα επενδύσεις στη χώρα.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Μόνικα Μοσχάμερ από το νομικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μοσχάμερ σημείωσε ότι η Κομισιόν είχε έρθει σε επαφή με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα με την προσδοκία οι χώρες αυτές να μην χορηγήσουν την υπηκοότητα έναντι επενδύσεων σε Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις της ΕΕ οι οποίες επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι οι αρχές στην Κύπρο φέρεται να έχουν ανακαλέσει την κυπριακή υπηκοότητα που χορήγησαν έναντι επενδύσεων σε εννέα Ρώσους επενδυτές και στα 49 μέλη των οικογενειών τους που υπόκεινται στις κυρώσεις.

Στη Μάλτα, η υπηκοότητα δύο Ρώσων ανακλήθηκε, καθώς ο ένας υπόκειτο στις κυρώσεις της ΕΕ και ο άλλος στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η χορήγηση ιθαγένειας με αντάλλαγμα επενδύσεις δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σημείωσε η Μοσχάμερ.

Όσον αφορά το θέμα της χορήγησης άδειας διαμονής με αντάλλαγμα επενδύσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι Ρώσοι και Λευκορώσοι πολίτες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν. Αυτό τόνισε ο Γιοχάνες Λούκνερ από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν. Πρόσθεσε ότι αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν να παρέχουν αυτές τις ευκαιρίες.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, η Επιτροπή αναμένει ότι το δικαίωμα διαμονής δεν θα χορηγηθεί σε Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες που υποστηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λούκνερ συνέστησε στις χώρες να σταματήσουν να χορηγούν το δικαίωμα διαμονής με αντάλλαγμα τις επενδύσεις σε όλους τους Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.

Πηγή: www.amna.gr