ΒΤΑ: Το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων γιορτάζει τα 125 χρόνια του

Ένα γραμματόσημο των Βουλγαρικών Ταχυδρομείων για την 125η επέτειο από την ίδρυση του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων κυκλοφόρησε σήμερα από τον γενικό διευθυντή του BTA Κίριλ Βάλτσεφ και τον πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο των Βουλγαρικών Ταχυδρομείων Φίλιπ Αλέξιεφ. Ο γενικός διευθυντής του BTA δήλωσε ότι η κυκλοφορία του γραμματοσήμου είναι ένας από τους ισχυρότερους τρόπους για να γιορταστεί μια τέτοια επέτειος. Ένα γραμματόσημο εξελίσσεται σε σύμβολο μνήμης και συλλεκτικό αντικείμενο. Είναι το δεύτερο γραμματόσημο που είναι αφιερωμένο στο BTA. Το πρώτο κυκλοφόρησε το 1998 με την ευκαιρία της 100ής επετείου του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ιδρύθηκε το 1898 και είναι ένα από τα παλαιότερα πρακτορεία ειδήσεων της Ευρώπης και του κόσμου. Συγκαταλέγεται στα 10 πρακτορεία που λειτουργούσαν στα τέλη του 19ου αιώνα: το Πρακτορείο Havas (από το 1835, προκάτοχος του Γαλλικού Πρακτορείου /Agence France-Presse), το Reuters Telegram Company (1851) και το βρετανικό Press Association (1868), το αμερικανικό Associated Press (1846), το Ritzaus Bureau της Δανίας (1866), το νορβηγικό Norsk Telegrambyrå (1867, σήμερα Norwegian News Agency /NTB), το ουγγρικό Hungarian Telegraph Office (MTI, 1880), το Φινλανδικό Πρακτορείο Ειδήσεων (STT, 1887), το Ρουμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (σήμερα AGERPRES, 1889), και το Ελβετικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο (ATS, 1894).

Το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων γιορτάζει την 125η επέτειό του σήμερα, 16 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που εμφανίστηκε το πρώτο του ειδησεογραφικό δελτίο το 1898. Το δελτίο αυτό συντάχθηκε χειρόγραφα από τον πρώτο διευθυντή του BTA ‘Οσκαρ Ισκαντέρ, Αρμένιο, εκδότη και διευθυντή εφημερίδων. Το τετρασέλιδο δελτίο περιείχε επτά τηλεγραφήματα με ημερομηνία και τόπο προέλευσης τη Βιέννη, την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Άλλα θέματα του πρώτου δελτίου κάλυπταν τις διακυμάνσεις των τιμών του χρηματιστηρίου και μια αντιδικία στο Παρίσι. Αντίγραφα παραδόθηκαν χέρι με χέρι σε καθέναν από τους έξι συνδρομητές: κυβερνητικά ιδρύματα, εφημερίδες της Σόφιας και ξένες διπλωματικές υπηρεσίες.

Στα αρχεία του, το ΒTA διατηρεί όλα τα ειδησεογραφικά δελτία και τις εκδόσεις του από το 1898, περισσότερα από 100.000 θεματικά αρχεία και περισσότερα από 9 εκατομμύρια φωτογραφίες. Τα παλαιότερα αρνητικά χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Η ψηφιοποίηση της φωτογραφικής βιβλιοθήκης ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1997.

Ο πρωθυπουργός Γκάλαμπ Ντόνεφ, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών, ο Εθνικός Διαμεσολαβητής, η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βουλγαρίας, πανεπιστήμια και πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έστειλαν τις συγχαρητήριες προσφωνήσεις τους στον γενικό διευθυντή του ΒΤΑ με την ευκαιρία της 125ης επετείου. Εκπρόσωποι διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων με τους οποίους συνδέεται το BTA παρέστησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις. Η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ιλιάνα Γιότοβα συναντήθηκε με τους ξένους καλεσμένους στο MaxiM Multimedia Center του BTA σήμερα το απόγευμα.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν μαζί με πρώην και νυν στελέχη του BTA και φίλους συναυλία για την επέτειο στο Bulgaria Hall της Σόφιας. Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Εμίλ Ταμπάκοφ, η Φιλαρμονική της Σόφιας ερμήνευσε έξι κλασικά βουλγάρικα μουσικά κομμάτια, μεταξύ των οποίων η “Ραψωδία Βάρνταρ” του Πάντσο Βλαντιγκέροβ και η σουίτα “Μπάι Γκάνιο” του Βεσελίν Στογιάνοφ.

Πηγή: www.amna.gr