Υπογραφή στα σχέδια βόσκησης και αναδιάρθρωση καλλιεργειών εντός έτους επιδιώκει το υπουργείο

 Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 ο Μάκης Βορίδης θα επιδιώξει να υπογράψει με τις περιφέρειες διαχειριστικά σχεδίων βόσκησης για τις ιδιωτικές και δημόσιες βοσκήσιμες εκτάσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός στην διάρκεια συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου. «Είναι ένα θέμα που ξεκίνησε το 2015, ήταν να τελειώσει το 2017, πήρε παράταση για το 2019 και ήρθαμε σήμερα εδώ. Είναι ένα σημαντικό θέμα γιατί σχετίζεται με τις ενισχύσεις. Προσπαθούμε έντονα για να το αντιμετωπίσουμε, είναι όμως μια διαδικασία που θα πάρει ενάμιση έως δύο χρόνια για να το έχουμε αποτελέσματα από τη στιγμή που θα το υπογράψουμε» υποστήριξε ο κ. Βορίδης, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν σημαντικές ευθύνες για την καθυστέρηση. Έπρεπε να είναι ένα θέμα απόλυτης προτεραιότητας».

Στους στόχους του υπουργείου για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι και η εκπόνηση προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο οποίος έκανε αναφορά στην καλλιέργεια σύκου στην Καλαμάτα αλλά και της σταφίδας στο Αίγιο και την Κόρινθο. «Υπάρχει το αίτημα, πρέπει να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε πόρους και πώς θα το σχεδιάσουμε».

Παράλληλα προς το τέλος του έτους, στο πλάνο του υπουργείου υπάρχει ο σχεδιασμός ενός εθνικού σχεδίου φυτοπροστασίας. Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός γνώμονας όλων των παρεμβάσεων του υπουργείου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών και η ανάδειξη της αγροτικής παραγωγής ως ενός κλάδου που θα προσελκύσει νέους ανθρώπους.

Αυστηρές κυρώσεις για απάτη στα τρόφιμα φέρνει το νέο πλαίσιο ΕΦΕΤ

Αυστηρό κυρωτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης στα τρόφιμα το αργότερο εντός του β΄τριμήνου του 2020 υπόσχεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης δίνοντας σαφείς οδηγίες προς την νέα διοίκηση του ΕΦΕΤ.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα θέμα που έχει διεθνή χαρακτηριστικά, κάτι που αντιλαμβάνεται και η Κομισιόν καθώς πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα πέφτουν «θύμα» μιμητισμού φθηνών εισαγόμενων, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό. Κατά τον ίδιο, η δράση των εθνικών αρχών δεν αρκεί, απαιτείται συντονισμός αρχών- κρατών και οδηγίες για να εναρμονίσουν τα πλαίσια τους και τα σημεία συνεργασίας τους, κάτι που ετέθη όπως ανέφερε και στην παρέμβαση του στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, δεν πρέπει να δημιουργούνται συγχίσεις υπό την έννοια ότι οι εισαγωγές για παράδειγμα γάλακτος επιτρέπονται, αυτό που δεν επιτρέπεται είναι να μετονομάζεται σε ελληνικό και μάλιστα, να χρησιμοποιείται για την παρασκευή προϊόντων ΠΟΠ. Τέτοιες, πρακτικές, τόνισε επουδενί, δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές, και αυτό συζητήθηκε όπως συμπλήρωσε διεξοδικά με τον τη διοίκηση του ΕΦΕΤ για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, το ζητούμενο είναι η συμμόρφωση και όχι ο τιμωρητικός χαρακτήρας, βέβαια, συμπλήρωσε αν υπάρχει δόλος και επαναλειψημότητα να υπάρχει αυστηροποίηση των κυρώσεων-προστίμων. Όλα αυτά θα θα εξαρτηθούν στο νέο πλαίσιο που υπάρξει εντός του α’ τριμήνου, το αργότερο το β’, ανάλογα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό.

Αναλυτικά ο προγραμματισμός του υπουργείου για το 2020 είναι διαθέσιμος εδώ

 

Πηγή: agronews.gr