Η Τουρκία μειώνει τους δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές

Η Τουρκία μείωσε τους δασμούς σε κάποιες αμερικανικές εισαγωγές ως απάντηση σε αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ να μειώσει στο ήμισυ τους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα, όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχαν διπλασιάσει τους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου τον περασμένο Αύγουστο εν μέσω διπλωματικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, που επιτάχυνε την υποχώρηση της λίρας. Η Τουρκία ανταπάντησε διπλασιάζοντας τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές αυτοκινήτων, αλκοόλ και καπνού.

“Αντίστοιχα αποφασίσαμε να μειώσουμε κατά το ήμισυ τους πρόσθετους δασμούς που επιβλήθηκαν σε 22 προϊόντα που προέρχονται από τις ΗΠΑ”, έγραψε στο Twitter η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.

“Με αυτή την απόφαση οι δασμοί που επιβλήθηκαν στα προαναφερθέντα προϊόντα που προέρχονται από τις ΗΠΑ θα μειωθούν από τα 521,2 εκατ. δολάρια στα 260,6 εκατ. δολάρια”, πρόσθεσε η υπουργός.

Το Reuters μετέδωσε χθες ότι η Τουρκία θα μείωνε στο ήμισυ τους δασμούς στα επιβατικά οχήματα, τα αλκοολούχα ποτά, τον καπνό, τα καλλυντικά και το PVC. Πριν από την απόφαση, οι δασμοί στο αμερικανικό ουίσκι ήταν στο 140%, ενώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα στο 120%, για το PVC στο 50% και για τα καλλυντικά στο 60%.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα να μειώσει στο ήμισυ αυτούς τους δασμούς ήταν μια σπάνια, θετική εξέλιξη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση τερμάτισε επίσης την υπαγωγή της Τουρκίας στο πρόγραμμα που είναι γνωστό με την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (GTS), σε μία κίνηση που σύμφωνα με την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τους εμπορικούς στόχους.

Η Πεκτζάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση του εμπορίου με τις ΗΠΑ στα 75 δισ. δολάρια.

Πηγή: thestival.gr